Спецкомисия “Ябълка” издирва престъпника, поискал 10 милиона евро

До този момент в германската полиция са постъпили 650 телефонни обаждания с данни за отровителя на храни. По случая работи спецкомисия под кодовото наименование “Ябълка” от 220 следователи.

Престъпникът е обявен за общонационално и международно издирване. На пресконференция на силите на реда вчера беше оповестено, че  усилено се издирва опасен престъпник, сложил отрова в детски храни и  заплашил да отрови 20 хранителни продукта, включително за възрастни, ако не получи от концерните производители 10 милиона евро.

Полицията публикува снимки на изнудвача от стопкадри на видеозаписи в супермаркет в град Фридрихсхафен, на които се вижда как поставя бурканчета по рафтове. Гражданите, които разпознаят престъпника, бяха призовани незабавно да се обадят в полицията.

Престъпната операция по изнудването е започнала още на 16 т. м., стана ясно вчера. Изнудвачът е изпратил заплашителните си послания по имейли до хранителни концерни и до полицията. В тях той е оповестил, че ако не получи милионите, отровени детски храни и продукти за възрастни ще се появят в търговската мрежа не само в Германия, а в цяла Европа. Засегнатите вериги са “Алди”, “Лидл”, “ДМ”, “Мюлер”, “Едека”, “Норма” , “Росман” и “Реве”.

Издирваният е извършил първия си удар в супермаркет в западногерманския град Фридрихсхафен, за което сам е уведомил силите на реда по имейл. Там той е оставил пет бурканчета с отровени пюрета за бебета. Полицията е успяла да ги открие и изземе.

Химическият анализ е показал, че те съдаржат етиленглюкол. Това е бистра течност със сладък вкус. 30 милилитра застрашават здравето на възрастен човек, а за бебета дозата е смъртоносна. Фаталната доза за възрастен е 100 – 150 мл. Симптомите са като при прекаляване с алкохола

– гадене и повръщане.

Етиленглюколът е основна съставка на антифриза и се продава свободно на всяка бензиностанция.

Властите в Германия призовават за изострено внимание на гражданите при закупуване на хранителни продукти. Ако при бурканче капачката не е леко огъната навътре и не пукне при отваряне, незабавно да се информира полицията. Трябва да се внимава и при всички други опаковки на хранителни продукти – те не бива да са накърнени. Примерно при млякото или минералната вода да се внимава капачките да не са били отваряни, което лесно се установява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа