Счетоводство на мирното съвместно съществуване

Докато плашат света с този и онзи враг, САЩ договориха продажби на оръжие за близо половин трилион долара

Незрелите деца се крият зад полите на майка си, а мекушавите политици – зад парламентарни комисии. България изглежда страда от остър недостиг на мъжкари в политиката. Предишното правителство на ГЕРБ взе решение за модернизация на армията чрез придобиване на нова техника за трите рода въоръжени сили. Следващото правителство на ГЕРБ се уплаши от резултатите, които обяви комисията от експерти по темата „изтребители“ и бламира резултатите по най-безличния начин. Създаде комисия в парламента. Абсолютно на всички ни стана ясно защо се прави това. Но нека първо припомним хода на събитията.

На конкурса бяха приети три оферти (няма да влизаме в технически детайли) – португалско-американски Ф-16 от най-старото поколение (блок 15) и по-стари като дата на производство от вехтите ни Миг-29, втора или трета ръка. Втората оферта беше на европейската компания Eurofighter GmbH с Eurofighter Typhoon – 2, и третата оферта на шведската компания SAAB - „Грипен“. Комисията предпочете „Грипен“, защото е чисто нов, предлага се разсрочено плащане с най-добри условия, плюс икономическо сътрудничество, разбирай бизнес и работни места. Офертата за Ф-16 бе отхвърлена.

Веднага след като стана ясен резултатът, Цветан Цветанов реагира остро и в резултат се появи Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. За всички стана ясно, че тя се създава заради накърнените американски интереси.

В интерес на истината от стратегическа гледна точка, американски изтребители е възможно най-добрата опция за България. Предният фланг на НАТО е редно да бъде подсилен с най-доброто. Но най-доброто, а не най-вехтото. Ф-16 имат съвсем нова, прекрасна разработка модел „Блок 70“, а на нас ни се предлага да вземем най-вехтата версия, която както може да вкараме на въоръжение, така и да сложим в музея на авиацията край Пловдив.

Около сделката с изтребителите не стана ясно кое надделява повече – геостратегическите игри или лобистките интереси. Всички глупости, които се наговориха срещу шведския участник в конкурса, нямат връзка с реалността, но хващат непросветените и задоволяват дяволчетата на опълченските американофили. Но това са емоции и субективни, нямащи връзка с реалността, риторики.

Добре, нека поставим нещата на здрава основа. България трябва да има здрава армия в днешно време. Тя трябва да бъде окомплектована с добре мотивирани бойци. Тя трябва да бъде със съвременно въоръжение. При въоръжението има два подхода – прагматичен и идеологически. Прагматичният е да се превъоръжим с нови образци съвременно оръжие, на практична цена. Това включва дори собствено производство, така както например Сърбия, на базата на чужди лицензи и компоненти създава работни места за народа си. Като опаковка на този подход, оръжието като цяло трябва да бъде от производители на съюзници към днешна дата.

Идеологическият минава малко към филми за възрастни. Купуваме каквото ни кажат, при каквито условия ни кажат с уговорката, че няма да ни закачат, няма да ни правят проблеми.

Вторият подход ми се струва малко не мъжки. Практиката в световната история ни учи, че ако някой доброволно си свали гащите и затвори очите, през него минава целият квартал. Лек пример. Когато Османската империя настъпва на запад, пашите са искали от всеки един град просто да сложи знамето на империята и след това ще има мир и никой няма да бъде закачан. Последиците ги знаем.

Като стана дума за знамена, САЩ имат прагамтичното прозрение „Flag follows the trade” („Знамето следва търговията“ или още по-просто казано „Армията е там, където има американски интереси“). В американската външна политика няма абстрактни понятия като „справедливост“, „добър“, „лош“. Има понятия като „печалба“, „икономика“, „интереси“.

Докато сме плашени с инвазия от Русия, ние спираме да се готвим за реалните заплахи за българската национална сигурност. Ако Америка можеше да се справи с Кремъл, щеше да го направи и без пикливите 40 годишни горубленски Ф-16, които ни пробутват.

Нека обаче да направим един бърз преглед на някои от сделките на американския оръжеен комплекс. Румъния се надява през 2017 г. да експлоатира своите 12 Ф-16 MLU. Сделката бе пак с Португалия и тя Букурещ купи 12 употребявани Ф-16 (по-нови от тези, дето ни се предлагат и на по-ниска цена - $600 млн). Чистият приход за Португалия ще е €78 млн., като останалата част от парите ще отидат за покупката на трите F-16 от САЩ, техния ремонт и модернизация, както и доставка на допълнително оборудване.

Основният спонсор на радикалния ислям в света - Саудитска Арабия, сключи сделка със САЩ за оръжия на стойност $109.7 милиарда. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ. Това се случи през май.

Горе долу по същото време САЩ приключи сделка за продажбата на изтребители Ф-15 на Катар. Ресорният министър Джеймс Матис подписа договора заедно с катарския си колега Халид ал Атия. Сделката е на стойност $12 милиарда. Очаква се Катар да купи 36 изтребителя.

Пак по същото време стана ясно, че и Бахрейн ще закупи от САЩ 19 изтребителя Ф-16V. Ако се върнем към интересите и флага – Саудитска Арабия и Катар са в предвоенно положение.

Пак през миналото лято Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ на стойност 3,9 милиарда долара на Румъния. За сделката съгласието си даде и Пентагонът, съобщиха световните агенции и БТА.

Такива ракети вече се разполагат в Литва, предстои да бъдат продадени и на Полша. Полша също закупи американски Ф-16, трябваше да закупи още една ескадрила, но се отказа, защото им се сториха много стари. Защо ли?

Ако се разходим из целия свят и драснем чертата, ще забележим как страхът е накарал света да купи оръжие от САЩ на стойност близо трилион долара само за близката една година.

Ако се върнем към собствената си кочинка, би било хубаво ако някой политик, ако наистина иска да прави политическа сделка, да вземе и да заложи името си еднолично. Да каже: „Вижте, знам, че това не е изгодно за България, но ще спечели геополитически. Това е цената – трябва да я платим, а аз си залагам името.“ Ето това искам да видя. Иначе никой, никой, ама никой не може да ме убеди, че 40-годишна вехтория е по-добро от чисто новото, по-модерното и по-евтиното. Лошото е, че в ГЕРБ има прекалено много хора, които са наясно с това, но се возят в чисто нови служебни коли, а не в лади и жигули. Има и пилоти, бивши командири на ВВС, но се държат като... държанки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи