Театър, любов моя!

Най-интересните постановки през новия сезон

Народният театър представя “Един безумен ден”, “Драконът” на Явор Гърдев с премиера на варненска сцена

Валери Петров пише пиесата “Театър, любов моя!” през 1981 г. специално за големите актриси Таня Масалитинова и Славка Славова. И до днес тя остава едно от най-красивите обяснения в любов към театъра, интимен поглед към живота на сцената. А ето, че сезонът на пълните зали отново настъпи. Ако още не сте гледали постановката, може да видите съвременния й вариант в “Театър 199” с Лилия Маравиля, Стефка Янорова, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер.

Този сезон обаче има и много нови предложения, които ще грабнат интереса на любителите на изкуството на Мелпомена през новия сезон.

Народният театър вече представи няколко нови заглавия. “Един безумен ден” от Пиер дьо Бомарше бе първата премиера на Голяма сцена, която зрителите ще видят отново на 30 октомври и 17 ноември.

Един от водещите артисти на театъра Михаил Петров повежда нова вълна млади актьори, в спектакъл, който събира театър, музика, песен, танц, балет, живопис.

Бомарше определя жанрово пиесата, известна като “Сватбата на Фигаро” за комедия, но тя, без съмнение, е и политическа сатира. За първи път в Народния театър тя е поставена на Камерна сцена през 1984 г. от Никола Петков.

Но неслучайно е забранена задълго. Братът на Луи ХV гледа представлението и едва не получава удар. Спират спектакъла, а Бомарше за кой ли път влиза в затвора. Започват масови всенародни вълнения. Смята се, че тази пиеса провокира избухването на Великата френска революция, което доста сериозно е отразено в сценичната адаптация на Михаил Петров.

В малък градски театър “Зад канала” новият сезон е контрастен. Една от премиерите - “Поп фолк хроники: Бели птици и куршуми” разказва за зората на чалгата у нас през 90-те и тъмните мутренски години. Постановката е откровен разказ за “златните” години на попфолка, затворени между падането на тоталитарния режим и падането на първите глави на организираната престъпност - меценатите на този музикален феномен, който по-късно прераства в най-успешната индустрия на българския шоу бизнес.

На фокус в другото ново заглавие “Законът на Архимед” пък е поставена една целувка – треньор по плуване целува дете, за да преодолее то страха си и да скочи във водата. Качеството на тази целувка е заподозряно от родители и близки на треньора. Акт на максимална чистота – обичта към дете – е обвинен в максимална мръсотия. Всички са вгледани в тази целувка като в роршахово петно, което най-вече разкрива човека вгледан в него.

След изключителния успех на “Чамкория” на МТФ “Варненско лято” 2018, режисьорът Явор Гърдев избра да постави на варненската театрална сцена “Драконът” от блестящия руски разказвач Евгений Шварц. Втората премиера е на 30 октомври.

Написана през 1943 година, забранена по времето на Сталин, пиесата, която Гърдев определя като притча за въплъщенията на властта, поразява с актуалността си и днес. В главната роля ще видим емблематичния Михаил Мутафов, изиграл водещи роли във всички варненски постановки на Явор Гърдев. Същото се отнася и за Стоян Радев, който ще се превъплъти в ролята на Архиваря. В звездната главна четворка влизат още Михаил Билалов като Градоначалника и Ованес Торосян като Функционера.

 

Театрална версия на италианската лента от 70-те

Теди Москов режисира „Грозни, мръсни, зли“

Билалов в гей афера в “Двама съвсем голи мъже”

След огромния успех на “Редки тъпанари” - спектакълът, който върна Теди Москов в театъра и обра редица награди, режисьорът подготвя нова русенска премиера. На 16 и след това на 29 октомври той ще представи своята театрална версия, вдъхновена от филма на Еторе Скола “Грозни, мръсни, зли”. Премиерата ще се състои в рамките на четвъртото издание на Есенен театрален салон - Русе 2018.

Лентата от 1976 година, с Нино Манфреди в главната роля, още с появата си разбунва публиката заради острия си хумор и безпощадната си откровеност.

На сцената зрителите ще могат да се насладят на талантите на Мая Новоселска, Вальо Танев, Никола Додов и много от русенски актьори.

В театър “Сава Огнянов” сезонът се открива с още една премиера. “Двама съвсем голи мъже” от Себастиан Тиери под режисурата на Николай Урумов събира звезден актьорския състав. На сцената ще видим Михаил Билалов, също и актьорите от русенския състав Петя Венелинова, Йовко Кънев и Кристиана Ценкова.

Билалов е сериозен адвокат и верен съпруг, който се събужда гол в леглото си с един от колегите от офиса. Неразбирането е тотално и никой от двамата не може да обясни как са попаднали в тази ситуация. Когато съпругата на адвоката открива двамата голи мъже в хола си, Крамер измисля какво ли не, за да спаси брака си.

 

Бившият министър отбелязва юбилей с постановка

„Агенти“ на турне в САЩ без Владо Пенев

Хитовата постановка “Агенти”, събрала голяма част от звездите на крими сериала “Под прикритие” тръгва на турне в САЩ и Канада. Зад океана зрителите ще могат да видят Любен Кънев, Ивайло Захариев, Йосиф Шамли, Роберт Янакиев, Пламен Манасиев, Иво Йончев, Снежана Макавеева. Заедно с тях обаче няма да бъде режисьорът на “Агенти” Владо Пенев. Бившият служебен министър на културата, който наскоро стана и почетен гражданин на София, усилено репетира нова постановка. Той ще отбележи 60-тия си юбилей с “Бащата”, в която ще си партнира с Юлиан Вергов, Радина Кърджилова и Теодора Духовника. Премиерата ще бъде точно на празника на Пенев – на 24 октомври в Народния

театър.

Друга постановка на Нов театър НДК - “Кокошка” пък днес гостува в Лондон. Почти месец след премиерата комедията по Чехов и Коляда, дело на новосъздаденото арт сдружение “Spam studios” ще се играе в Greenwood Theatre.

В лондонския театър, който е част от King’s Сollege London, българите във великобританската столица ще имат възможността да се посмеят и изживеят мисълта на Коляда - “Хората на изкуството - са изкуствени!”.

В София пък зрителите могат премиерно да гледат постановката на Бойко Илиев по един от най-значимите романи в българската литература “Антихрист”. В ролите влизат Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев.

 

Премиера в София на 14 и 19 октомври

„Горещо“ с Асен Блатечки и Калин Врачански

“Хората от Оз” за първи път в Бургас

Асен Блатечки избра сцената на драматичен театър “Адриана Будевска” за премиерата на новата си постановка “Горещо” от Жозиан Баласко. Секс символът на родното кино и театър за пореден път влиза в две роли - на режисьор и актьор. След Бургас постановката видяха във Враца и Габрово, а за зрителите в София предстоят две премиерни дати - 14 и 19 октомври на открита сцена “Сълза и смях”. В ролите освен Блатечки влизат Милена Маркова, Калин Врачански, Невена Бозукова, Стефан Иванов.

Сюжетът на комедията проследява абсурдните заплетените връзки между героите, които притиснати в ограниченото пространство на един парижки апартамент, се борят с безкрайни любовни разминавания и недоразумения. За първи път на бургаска сцена бе представена и постановката на “Театър 199” “Хората от ОЗ” Премиерата бе част от програмата на второто издание на Порт Прим Арт Фест, което започна в понеделник и ще завърши тази вечер. В ролите са известни имена като Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова. Представлението бяга изцяло от дребните житейски несгоди и се съсредоточава върху глобални теми като приятелството, любовта, личностната свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура