Три от четири гръцки фирми у нас са "кухи"

Хиляди гръцки компании, създадени в България през последните години, съществуват само на хартия. Основната им цел цел е да спестят плащaнето на по-високи данъци в южната ни съседка, пише в. "Катемирини", цитирайки изследване, проведено от Университета на Бристол.

Според данните, от 14 000 компанни, собственост на гърци, едва 3000 имат някаква реална дейност.

Навлизането у нас на гръцки предприемачи е започнало няколко години преди избухването на финансовата криза през 2008 г. и е достигнало своя пик след началото на политиката на бюджетни икономии, наложена от МВФ и ЕС. Но докато в миналото, появата на гръцки банки и строителни компании се е разглеждала като инвестиционна експанзия, то днес тя е знак за "икономически отлив" от Гърция, пише изданието.

Според авторите на изследването, именно избягването на високото данъчно бреме в южната ни съседка, а не толкова ниският корпоративен данък у нас, мотивира гръцките бизнесмени да изместват капиталите си в България.

Така от 1000 през 2006 г., днес броят на регистрираните в България фирми, гръцка собственост, е достигнал почти 14 000. Едва четвърт от тях обаче развиват активна стопанска дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика