Туристи бягат от трусове в Индонезия (ИНФОГРАФИКА)

Близо 10 000 са евакуирани от остров Ломбок, разлюлян от земетресение за втори път за седмица

Няма данни за пострадали българи

Второ земетресение в Индонезия за седмица - този път със сила 6,9 по Рихтер, погуби почти 100 души и принуди стотици туристи да напуснат панически страната, предаде Ройтерс.

Трусът разлюля остров Ломбок в неделя вечерта, епицентърът му бил на малка дълбочина - около 10 километра, и бил усетен и на съседния и много популярен остров Бали. Там бе съобщено за двама загинали.

Предишното земетресение от 29 юли със сила 6,4 по Рихтер взе 14 жертви.

Ранените сега са 236 души, сред загиналите няма чужденци. Повечето жертви на труса - по данни от късно снощи 98 души, са се намирали в планински район в северната част на Ломбок, далече от основните туристически обекти в южната и западната част на острова, много популярни с плажовете си и пътеките за пешеходен туризъм.

Няма данни за пострадали българи, съобщи вчера МВнР в София. По информация на посолството ни в Джакарта в страната има трима български граждани, които към момента излежават присъда в местен затвор, но не са били засегнати от земетресението, допълниха от Външно.

Земетресението е предизвикало сериозни разрушения, включително и на мостове, което затруднява издирвателните и спасителни акции. Напълно или частично са срутени 13 000 сгради и властите предупредиха, че смъртните случаи вероятно ще нараснат. В отцепените от разрушенията райони бяха изпратени транспортни самолети и хеликоптери, които да доставят палатки и средства за медицинска помощ. На много места е прекъснато електроснабдяването, не функционират и телекомуникационните връзки.

От Ломбок са евакуирани 10 000 души. От съседните острови Гили пък с лодки бяха изведени близо 1000 чужди туристи. “Бях на покрива на хотела ни и изведнъж сградата започна силно да се люлее. Не можех да се изправя на крака”, разказа 43-годишен французин. Той почивал на Ломбок заедно със съпругата си, били там и по време на труса от миналата седмица, но сега решили бързо да се приберат във Франция.

DISASTERS: Scores killed in Indonesia quake

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят