Холандският външен министър подаде оставка, след като призна, че е излъгал за своя среща с Путин

Холандският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Това стана ден след като той призна, че е излъгал, че лично е чул руския лидер Владимир Путин да говори през 2006 г., че имал планове да създаде "Велика Русия".

По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза, че авторитетът му толкова е бил накърнен от този случай, че той повече не може да остане на поста. Той заяви, че това е била "най-голямата грешка" в кариерата му.

"Не виждам друга възможност освен да връча оставката си на Негово Величество краля", каза видимо развълнуваният Зейлстра.

Вчера той призна, че е излъгал по повод Русия, която самата Холандия редовно обвинява в преиначаване на истината, например за сваления над Украйна през 2014 г. пътнически самолет МН17.

Лъжата, която коства министерския пост на Зейлстра, е изречена през 2016 г. Тогава той заявява, че десет години по-рано Владимир Путин е говорил пред него, че иска да създаде наново "Велика Русия", чрез "анексиране на Беларус, Украйна, балтийските страни и Казахстан", отбелязва ТАСС.

Холандия официално уведоми Русия, че поради подадената оставка на Зейлстра се отменя планираната за 14 февруари негова среща в Москва с руския външен министър Сергей Лавров.

Зейлстра, който остана министър само четири месеца, вчера призна, че не е присъствал лично на въпросната среща на ръководството на компанията "Шел" с Путин, а е твърдял това, за да не издаде източника си.

"Не трябваше да правя това. Извинявам се", каза той на депутатите.

Номинирането на Зейлстра за външен министър през октомври в крехката четирипартийна коалиция породи съмнения заради липсата му на дипломатически опит, отбелязва Франс прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят