1 минута със сапуна е по-добре от маска

Проветрявайте по 5 пъти на ден в офиса, съветват специалистите

Мръсните ръце ни заразяват повече

Риновирусите са причина за честите разболявания в момента, но не защитната маска, а миенето на ръцете е по-добрата защита срещу заразата. Това коментираха пред „Труд” лични лекари. В момента доминиращи са риновирусите, а те се предават основно чрез мръсните ръце. Напрактика единствен източник на инфекцията е болният човек. А най-често се заразяваме когато пипаме предмети, докосвани от болни - дръжката на вратата в офиса или в училището, телефонната слушалка, банкнотите и други. Досокването на лицето малко след това почти гарантирано ни прави следващият с вируса.

Факт е, че заболяването се разпространява по въздушно-капков път и входната врата за заразата са горните дихателни пътища. Но пипнете ли очите си със замърсени ръце, маската няма да ви предпази от инфекцията, обясниха още здравните експерти. Инкубационният период на риновирусите е с кратък - от 8-10 часа, до 1-3 дни. В момента специалистите отчитат и доминация на ентеровирусите, които не се предават по въздушно-капков път, а също чрез мръсните ръце.

Съветът на специалистите е да мием често ръцете си със сапун и да не го заместваме с гелове дезинфектанти или с мокри кърпички. Навикът трябва да е задължителен след ползването на градски транспорт. Проветрявайте 5 пъти на ден помещенията и запомнете най-важното, че ако сте болен - трябва да си останете у дома, за да не сеете инфекцията и в офиса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве