10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните (обзор)

Заблудата с храни второ качество влиза в “черния списък” на ЕС

Промените трябва да се гласуват от ЕП

Глобата за компания, която произвежда храни с двойно качество в Европейския съюз, може да стигне 10 млн. евро или до 4% от годишния оборот. Това решение беше прието вчера от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Европейския парламент.

Депутатите решиха още двойният стандарт при продуктите да бъде включен в “черния списък” на ЕС за нелоялни и забранени търговски практики. Това предложение срещна много силен отпор от редица колеги на запад, но беше прието в крайна сметка, коментира евродепутатът Момчил Неков, който е българският докладчик по темата двоен стандарт в ЕП.

Друга промяна предвижда да бъде забранено информирането на потребителите, чрез опаковката, описанието или рекламата, че даден продукт е идентичен с друг продаван в друга държава членка, когато има ясни разлики в състава. Когато са налице обаче национални законодателни изисквания за ползване на местна суровина, разлики в състава са допустими. Например, ако доматено пюре, което се произвежда в Гърция за износ, трябва да се прави с 20% гръцки домати, тогава естествено, пюрето на същата марка, но произведено в Италия, ще се различава по състав. Такива разлики обаче трябва да са доказуеми и посочени на опаковката, обясни евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел.

Новите правила за защита на потребителите предоставят повече прозрачност и при онлайн пазаруването. Подреждането на резултатите и видимостта на дадени продукти в дигиталната среда зависи от коментарите, рейтинга и това дали дадената компания плаща за по-добро позициониране. Комисията по вътрешен пазар, призовава този тип информация да е видима за потребителите.

Гласуваната позицията на Комисията по вътрешен пазар следва да бъде утвърдена в пленарна зала и да се пристъпи към преговори с ресорните министри в Съвета на ЕС.

Коментари

Задължително поле