10 000 души протестират, искат затваряне на приюта за бездомни животни в Кърджали (18+)

За по-малко от три дни над 10 000 души се включиха в онлайн протест на Фондация „Четири лапи“ с искане за затваряне на приюта за безстопанствени кучета в Кърджали и разследване на служителите му за престъпления спрямо животни. С подписа си в специално създадения сайт, всеки изпраща имейл до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Български ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Повод за протеста са поредни снимки в медиите, документирали жестоко отношение към настанените в кучета в приюта.

Въпреки сигналите за издевателства над животни, високата смъртност и системните нарушения в така наречения приют за безстопанствени кучета в гр. Кърджали, Областната дирекция по безопастност на храните, Районна прокуратура и Община Кърджали отказват да извършат обективна проверка и да прекратят дейността му. Това не може да продължава повече,“ се казва в писмото. Исканията на протеста са за незабавно затваряне на приюта, разследване на дейността на служителите му, отнемане на лекарските права на ветеринарния лекар, извършващ кастрациите и редовни проверки на всички приюти, за които има сигнали за системни нарушения на българското законодателство.

Бездействието на всички институции въпреки категоричните данни за нарушения и дори престъпления е скандално, според директора на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова: „Два пъти лично съм била на проверки с инспектори от Областна дирекция на безопасност на храните, и двата пъти бяха констатирани едни и същи груби нарушения – смъртността е изключително висока, настанените животни не се лекуват и се оставят да умрат, хигиената е на средновековно ниво. Ветеринарният лекар извърши кастрация пред нас и мога отговорно да заявя, че след това, което видях, би трябвало да му бъдат отнети лекарските права. Въпреки че нарушенията бяха описани в констативен протокол, от агенцията по храните се уплашиха да издадат нещо повече от предписание.“

Преди година скандален видеоклип на изхвърлено зад оградата на приюта женско куче с отворен разрез на корема след кастрация взриви социалните мрежи. Тогава бърза проверка на Областната дирекция по безопасност на храните за пореден път не констатира никакви нарушения в дейността на приюта, макар реално за последните години да не се е променило нищо в работата му. Авторите на клипа пък се оплакаха, че институциите, вместо да разследват случващото се в приюта, оказват натиск върху тях.

 

Коментари

Задължително поле