10 филма за есенна депресия

Сезонът на падащите листа, мрачното облачно небе и хладният полъх вече е тук. Заедно с него идва и онова домашно чувство да се гушнеш вкъщи под завивката в компанията на някой хубав филм. Заменете коктейлите с ароматно вино, а тениските – с мек пуловер. Есента е в своята стихия и единственото, което можем да направим е да я изживеем по най-добрия начин.

И тъй като за този преходен сезон е обичайна есенната депресия, заради многото промени вътре и извън нас, ви предлагаме списък с 10 филма. Те са перфектното допълнение към  уюта и виното, лек за меланхоличното настроение на сезона. Някои от тях са типично романтични, други – не, но във всеки ще откриете частица от себе си.

1. Винаги в същия ден 

Актьорите Ан Хатауей и Джим Стърджи играят във филма по едноименния роман на Дейвид Никълъс. Сюжетът представя живота на двама приятели – Ема и Декстър, които след завършването в университета се срещат всяка година на една и съща дата – 15 юли. Дори и да си го представяте твърде захаросан, си заслужава да го гледате. Обективът успява да улови различните нюанси на златната есен.

 

2. 500 мига от любовта  

В ролите влизат Зоуи Дешанел и Джоузеф Гордън-Левит. Една нестандартна любовна история. История, която описва реалните премеждия, пред които се изправя един влюбен. Това е филм за надеждата, която… малко клиширано, но винаги умира последна. А ако сме обзети от есенна депресия, винаги можем да се възползваме от малко светлина в иначе монотонния и мрачен ден.

 

3. Преди изгрева, Преди залеза и Преди полунощ 

В трилогията на Ричард Линклатър участват Итън Хоук и Джули Делпи. Комбинацията от различни култури, в случая американска и френска, винаги е добро съчетание в киното. А когато изгрее и любовният плам, не можем да останем безразлични. Това са филми за търсенето на самите себе си, преоткриването на любовта и значимостта на това да сме независими.

 

4. Всичко е любов  

Стара българска класика! Янина Кашева и Иван Иванов са млади и влюбени тийнейджъри, олицетворяващи клишето „лошото момче среща доброто момиче“. Филмът ни дава голямо поле за размисъл в сферата на емоциите. Той е идеален лек за пустото усещане в нас, когато ни завладее есенното настроение. След като го изгледате определено ще си пожелаете да се влюбите, но затова пък си има и поговорка: „Внимавай какво си пожелаваш“.

 

5. Козият рог  

Още едно прекрасно попадение в златната ера на социалистическото българско кино. Макар сюжетната линия да не се фокусира изцяло върху любовта, Катя Паскалева и Климент Денчев успяват да пресъздадат връзка, която остава и след смъртта. Когато ни обхване есенната меланхолия, е хубаво да си припомним, че има по-страшни неща от това да нямаме желание да станем от леглото. Да умрем в името на любовта е избор на сърцето, който не подлежи на промяна. Както знаем, „вървят ли двама на дълъг път/ и път да няма/ не ще се спрат“.

 

6. Опасен чар 

Нека продължим българската вълна. Един от емблематичните филми на Тодор Колев, в който той влиза в ролята на изпечен мошеник и разбивач на женски сърца. Той им взима парите на дамите и се изпарява. По време на есенна депресия най-добрият лек е смехът. „Куче-касичка, къща-касичка“/ “Икономията е майка на мизерията“.

 

7. Формата на водата  

Носител на 4 награди „Оскар“, филмът пази своите заклети фенове, както и своите „хейтъри“. Без значение на кой от двата бряга ще застанете щом го изгледате, ние му резервираме място в тази класация заради „различния“. Историята разиграва вечната борба между доброто и злото, поставя въпросът за това какво е любовта наистина и можем ли действително да я открием под всякаква форма. Провокацията на чувства определено ще прогони сезонната депресия.

 

8. Тетрадката  

Вечният Никълъс Спаркс. И любимецът на повечето жени Раян Гослинг. Този филм няма как да не е задължителен в тази класация. Той определено ще отприщи емоциите на всеки. Може да е сълзлив, но е със силен сюжет. Пък и е класика! Почитатели на вечната любов, този филм е за вас.

 

9. Клуб „Закуска“ 

За 80-те години може да се каже, че са втората Златна ера на Холивуд! Бунтът на младостта, търсенето на себе си, свалките, влюбването – всичко това се случва в един от най-известните филми от 80-те. След като го изгледате, у вас ще се запечата едно уникално чувство. Чрез него ще виждите, че не сте сами срещу света; че е имало и ще има още като вас, нас – хора, които се борят срещу системата, хора, които имат кауза и искат да живеят. Обърнете внимание на юмрука на Джъд Нелсън в края на филма – ще го оцените!

 

10. Флашданс 

Една мечта, една танцьорка и разбира се, любов. Няма нищо по-романтично от това да преследваме мечтите си, без значение колко време ще ни отнеме да ги реализираме. Дженифър Бийлс и Майкъл Нури успяват да ни въвлекат в история, която над 30 години продължава да вълнува света. И нека не забравяме Ирене Кара и „What a Feeling“. Да вярваме в мечтите е най-прекрасното нещо на света.

Коментари

Задължително поле