1000 мили за историята

Alfa напомни за златните си години в рали „Миле Миля“

Пътуващи легенди от историята на автомобилостроенето отново превърнаха италианския град Бреша в музей под открито небе по време на знаменитото ретро рали „Миле Миля“. Повече от 400 класически коли преодоляха традиционната дистанция над 1000 мили (около 1800 км) от Бреша до Рим и обратно, преминавайки през някои от най-красивите кътчета на Италия като Сиена, Ферара, Равена, Флоренция, Болоня и езерото Гарда.

След точно 1794 км и 102 скоростни отсечки победител стана италианецът Джовани Мочери с навигатор Даниеле Бонети зад волана на Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport. Автомобилът е произведен през 1928 г. и обичайно стои като експонат в музея на Alfa Romeo. Това е един от най-ценните екземляри в историята на марката. Със същата кола преди 91 г. Джузепе Кампари и Джулия Рампони печелят първата от 11-те победи на Alfa в златния период на компанията в рали „Миле Миля“ (1927 – 1957 г.).

Тогава Кампари и Рампони са имали нужда от 18 часа, за да изминат легендарните 1000 мили. Днес състезанието не е толкова за скорост, колкото за прецизно управление и за удоволствие от изживяването. Всеки екипаж се нуждае минимум от 10 000 евро такса за участие и логистика. Само един от трима кандидатстващи за ралито екипажи се одобрява по строгите критерии на организаторите. По традиция в ралито се състезават световноизвестни личности и големи шефове от автомобилни компании.

Навсякъде по трасето олдтаймерите преминават през тълпи от зрители, като полицията ескортира колите и блокира движението на други автомобили по пътищата.

Коментари

Задължително поле