12,5 милиона карата върху колела

Тестват първия високопроходим автомобил на марката

Първият SUV модел в историята на Rolls-Royce ще носи името Cullinan. Това бе официално потвърдено от компанията заедно с първите разпространени снимки. На тях автомобилът „скрит“ под маскировъчен костюм. Името Cullinan е взаимствано от най-големия диамант в света, открит през 1905 г. в Южна Африка. Диамантът е тежал 621 грама или 3106 карата , но впоследствие е раздробен на по-малки брилянти, някои от които украсяват британската корона.

41-2-6kol

Rolls-Royce Cullinan ще короняса гамата на производителя на най-луксозните и престижни лимузини в света. Английската компания избягва определението SUV и класифицира новия модел като „автомобил с висока каросерия“ за „всички терени“. Точни технически данни, цена и пазарния старт на този етап не се оповестяват. В момента превозното средство преминава изпитания в реални условия в кални джунгли, пустини и полярни студове. Очаква се колата да бъде готова за серийно производство до края на годината.

41-3-6kol

Прогнозите сочат, че цената ще бъде значително по-висока от тази на най-близкия конкурент Bentley Bentayga, който струва от 210 000 евро нагоре. За техническата част може да се предположи, че ще бъде сходна с тази на новия Phantom, що се отнася до алуминиевата архитектура и турбо двигателя V12 с работен обем 6,8 л. Може да се очаква с променени настройки на мотора мощността да бъде вдигната над 570-те коня във Phantom. Каросерията ще бъде в XXL формат. Високопроходимият Rolls-Royce ще има тегло около 2500 кг, което се равнява на 12,5 милиона карата. Това означава, че автомобилът ще тежи 4000 пъти повече от диаманта Cullinan, на когото е наречен.

Коментари

Задължително поле