13 години затвор за племенник, убил с нож стринка си

Нападнал я заради липсващи пари

Жител на провадийското с. Черноок ще лежи 13 години в затвора за убийството на стринка си. Това постанови състав на Варненския апелативен съд, който увеличи с 1 г. наказанието на Адем Изетов, дадено от окръжните магистрати и потвърди обезщетението от 300 000 лв., което мъжът трябва да заплати на двамата наследници на жертвата.

25-годишният подсъдим извършил престъплението на 8 ноември 2022 г. в родното си село. Той работел в чужбина, за да осигури средства за издръжка на роднините си. В стаята му имало камера за видеонаблюдение, която той проследявал чрез мобилния си телефон. Така видял, че стринка му Елфуда рови из вещите му. След като се върнал в България и се прибрал у дома, установил че липсват над 2000 лв., които заедно с баба си спестявал, за да ремонтират къщата. Показал клипа на роднини и те потвърдили, че на записа е Елфуда. Тя обаче категорично отрекла да е вземала пари.

Късно вечерта племенникът отишъл в дома й. Изтръгнал видеокамерите от подходите към къщата. Стринка му събудила мъжа си и позвънила на тел. 112. След това излязла навън, а Адем я атакувал със сгъваем нож и избягал. Преди да издъхне, 50-годишната жена казала на съпруга си името на нападателя.

Аутопсията установила пет рани по тялото й. Тъй като смъртта не е настъпила веднага, апелативните съдии приеха, че деянието е извършено по особено мъчителен начин и завишиха с година ефективното наказание на Адем. Той няма предишни противообществени прояви, грижел се е за баба си и чичо си, затова и втората инстанция прие, че най-лекото предвидено в закона наказание – от 15 до 20 г. лишаване от свобода, е несъразмерно тежко. Така искането на частните обвинители Адем да бъде осъден на 20 г. или доживотен затвор, бе отхвърлено.

Присъдата подлежи на касационен контрол пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право