13 години затвор за 51-годишен, убил майка си

С осъдителна присъда се произнесе съдът по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София, с който Х.К. (на 51 години) е изправен на подсъдимата скамейка за умишлено убийство на собствената си майка.

Обвиняемият живеел със 76-годишната жена в къща, в с. Радуил. Мъжът от дълго време бил пенсионер по болест, не работел и злоупотребявал с алкохол. Това било повод за честите скандали между него и майка му.

Следобед на 08.07.2018 г. двамата били вкъщи, като се скарали. Синът взел дървен бастун и нанесъл удар с него по главата на майка си. Жената паднала на пода, а бастуна се счупил. В следващия момент К. взел кухненски нож, надвесил се над пострадалата и й нанесъл един удар в шията вдясно, който причинил смъртта на жената. След тези действия обвиняемият хвърлил ножа на пода, оставил майка си така, както била паднала и отишъл да си купи водка.

В продължение на няколко дни трупът на В.К. останал на същото място. Извършителят на убийството не съобщил на никого за случилото се, ползвал същата стая и излизал само да си купи алкохол.

На 13.07.2018 г. братовчедка на възрастната жена отишла да я види, но Х.К. не й отворил, казал й да си тръгва и не отговорил на въпросите й за местонахождението на майка му. Притеснена от случващото се и че никой не виждал В.К. от няколко дни, съобщила за това в кметството на селото, след което бил подаден сигнал в РУ на МВР гр. Самоков.

През прозореца на балконската врата на къщата, полицаите видели на пода, вътре в стаята, лежаща без жизнени функции В.К., а в леглото до нея сина й - Х.К.

Служителите на реда почукали и извикали обвиняемия. Той им отворил вратата и излязъл при тях на терасата. Попитан какво се е случило с майка му, К. обяснил, че са се скарали и той я е ударил с бастуна по главата, след което й нанесъл удар с нож и я е убил. Веднага след това мъжът е бил задържан.

От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че причина за смъртта на В.К. е прободно – порезното нараняване в областта на шията, проникващо в гръбначно - мозъчния канал и засягащо гръбначния мозък.

Първоинстанционният съд е признал Х.К. за виновен и му е наложил наказание от тринадесет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

Осъдителната присъда не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване и протест.

Коментари

Задължително поле