130 деца от циганския квартал на Сливен вече ходят на забавачница

130 деца на възраст до 7 години от ромския кв."Надежда" вече ходят на забавачница в квартала. Новата детска градина е първата в гетото и носи неговото име. 85 на сто от средствата в размер на 2,7 млн.лева, които бяха изразходвани за строителството и оборудването, са осигурени от швейцарската страна.

Останалите - от българската държава. Кметът Стефан Радев и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен откриха официално новата придобивка. "Много съм щастлива да съм в "Надежда" за такова събитие", каза на български език Нейно превъзходителство, след което отправи поздрав и на ромски към жителите на квартала. "Ние подкрепяме българските институции да се осигури достъп до образование за всички български деца", каза още тя.

На откриването имаше предимно гости, представители на държавни и общински институции, зам.-министри и неколцина родители. "Имам син на 4 години, който ходи в детската градина. Аз съм завършил гимназията по механотехника, автомонтьор съм. Искам моят син учи и да стане полицай, лекар или зъболекар", каза 24-годишният Асен пред входа на забавачницата, докато чакаше да приключи церемонията. А вътре децата бяха в сценична треска: предстоеше им за първи път да изнесат концерт.

Детската градина е част от мултифункционален комплекс, в който ще има здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център. Проектът е на общината в партньорство с Ромската академия за култура и изкуство, фондациите "За здравето на ромите" и "лекари на света". Комплексът се намира на входа на 25-хилядния квартал, в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване.

Коментари

Задължително поле