15-те най-добри бърбъна на цена под 80 лева

Свикнали сме да очакваме, че най-добрите питиета трябва да струват и много скъпо. Всъщност според експертите има поне 15 невероятно класни бърбъна, за които можете да се сдобиете за по-малко от 50 долара или 80 лева. Ето и кои са те, като започваме от най-достъпните като цена, без подредбата да отразява качеството на питиетата. 

15. WILD TURKEY 101

Технологът Джими Ръсел произвежда това питие вече над 60 години, което му носи и  титлата най-дълго служещ активен дестилатор в света. Златистият цвят на бърбъна е съчетан с вкус, изобилстващ от подправки  - ванилия, черен пипер и дъбов аромат. Цената е повече от достъпна – малко над 30 лева за бутилка. 

14. BULLEIT BOURBON

През 1830 г. основателят на компанията Август изработва първата партида „бърбън“ на марката с две части ръж за всяка една част царевица. След внезапното му изчезване през 1860 г. дестилерията затваря вратите си за неопределено време и едва през 1987 г. пра-правнукът му възобновява производството. В наши дни Bulleit все още е много ръжен бърбън, но сега достига много по-разумното съдържание от 28%, което го прави достъпна опция. Отличават го нотките на портокалова кора. Цената на бутилката е окол 35 лева. 

13. BUFFALO TRACE BOURBON

Дестилерията Buffalo Trace е известна като производител на едни от най-търсените марки в бизнеса, а едноименният им бранд е предназначен за любители на бърбъна с по-малки финансови възможности, но отношение към качеството. Питието съдържа много кафява захар и подправки, отличава се с карамелени нотки и завършек с нюанси на череша. Цената за бутилка е около 40 лева. 

12. OLD FORESTER 100 PROOF SIGNATURE BOURBON

По време на Сухия режим в САЩ Old Forester е  една от малкото дестилерии, която получава разрешение да продължи да произвежда алкохол за „лечебни“ цели. Което пък позволява на компанията да се превърне в една от старите марки на пазара. Наречен в чест на основателя Джордж Гарвин Браун, който поставя подписа си върху всяка бутилка, този Signature Bourbon е богат на вкус и е идеална ежедневна опция за по-опитни ценители на уискито. Цената за бутилка е около 45 лева.

11. WOODFORD RESERVE SMALL BATCH BOURBON

Brown-Forman пуска на пазара за първи път марката Woodford Reserve през 1996 г. като опит да задоволи нарастващия интерес към по-луксозните спиртни напитки. Със своя привлекателен дизайн на бутилката, първокласна цена и тройна дестилация, брандът бързо се превръща в една от най-добрите покупки в света на уискито. Около 25 години по-късно тя все още е популярна и предпочитана заради сладкия си меден аромат и типичното дъбовия вкус. Питието е много подходящо и за коктейли, а цената е около 47 лева за бутилка. 

10. 1792 SMALL BATCH KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY

Ценовата граница от 50 лева, всъщност е психологическа и след нея купувачите търсят по-класни и качествени питиета. Според експертите този бърбън е смел, балансиран и изпълнен с характер. Отличава се с богат ръжен вкус с нотки на карамел и ванилия. Цената за бутилка е малко под 50 лева. 

9. ELIJAH CRAIG SMALL BATCH BOURBON

Популярността му се дължи на топлия меден цвят, комбинацията от пикантни и сладки нотки в аромата, дъбовите нюанси и завършекът с канелена пикантност. Цената за бутилка е малко под 50 лева. Питието първо се е предлагало след 12 години отлежаване, но заради големия интерес към него, сега спиртната напитка не престоява толкова преди да бъде бутилирана. 

8.MAKER’S MARK BOURBON WHISKY

Това е един от най-популярните бърбъни в САЩ. Причината е в силния сладък аромат и дълготраен вкус, който си заслужава всяка стотинка според експертите. Цената за бутилка е малко под 50 лева. 

7. FOUR ROSES SMALL BATCH BOURBON

Всички бърбъни на дестилерията започват по един и същи начин, като впоследствие рецептите се смесват, за да се получат различни вкусове и съчетания. Питието е подходящо както за любителите на бърбъна, така и за феновете на коктейлите и изстудените напитки. Цената за бутилка е малко над 50 лева.

6. EVAN WILLIAMS SINGLE BARREL

Феновете на традиционния вкус на бърбъна със сигурност ще харесат това едномалцово питие. Всяка бутилка има собственоръчно написана дата на реколтата, за да се посочи кога бърбънът е поставен в дъб. Питието е подсладено леко с карамел и ванилия, а послевкусът е на състарен дъб, черен пипер и леки тютюневи нотки. Цената за бутилка е около 54 лева.

5. JEFFERSON’S RESERVE VERY SMALL BATCH

Въпреки че е основана едва през 1997 г., марката бързо се прочува и налага на пазара със своите иновативни бърбън смеси. Състои се от четири различни бърбъна, произхождащи от различни дестилерии, чието местоположение се пази в тайна. Питието е много фино, въпреки сравнително високото си съдържание на ръж от 30%. Цената за бутилка е около 65 лева.

4. KNOB CREEK SINGLE BARREL RESERVE

Питието гарантирано е отлежавало минимум 9 години преди да бъде бутилирано. При дегустация се усещат нотки на дъб, канела и кожа. Цената за бутилка е малко под 70 лева. 

3.PENELOPE BOURBON FOUR GRAIN STRAIGHT BOURBON WHISKEY

Компанията е основана през през 2018 г. от приятели от детството Майк Паладини и Дани Полизе. Според експертите именно младостта и връзката между двамата допринасят за създаването на модерен по вкус бърбън, който е лек, нискокалоричен и подходящ за коктейли. Цената за бутилка е малко под 70 лева.  

2. EAGLE RARE KENTUCKY BOURBON WHISKEY

Въпреки че цената му е два пъти по-висока от това на Buffalo Trace от същата дестилерия според дегустаторите  Eagle Rare предлага много по-сложен и богат вкус. Отличава се със силен аромат на стар дъб, портокалова кора и маршмелоу. Бутилка от него се предлага на цена от около 80 лева.

1. HEAVEN HILL BOTTLED IN BOND 7-YEAR

Питието е наследник на любимото на ценителите на бърбъна 6-годишно Heaven Hill, което се предлагаше на невероятното изгодната цена от 20 лева, но бе спряно от производство през 2018 г.  Новата и значително по-скъпа 7-годишна вариация се отличава със силен вкус с нотки на сладък карамел. Цената за бутилка е около 80 лева.

Класацията е направена от hiconsumption.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл