16-годишен счупи носа на шофьор на линейка с метален бокс

Снимка: Архив

Тийнейджърът бил афектиран от смъртта на 88-годишната си баба

16-годишен тийнейджър счупи с метален бокс носа на 59-годишен шофьор на линейка в Пловдив, афектиран от състоянието на 88-годишната си баба, за която подал сигнал на спешния телефон 112, че й прилошало, а реаномобилът пристигнал на посочения адрес на ул. "Димитър Кондолов" в квартал "Кючук Париж" около 20-ина минути след обаждането.

Инцидентът станал в петък около 20 часа вечерта, когато непълнолетният бабаит посрещнал с удар в лицето на шофьора на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ, докато баба му, която имала множество хронични заболявания и по-късно починала, беряла душа в съседната стая. Роднините на възрастната пациентка обвинили медицинския екип за смъртта, но от ЦСМП-Пловдив са категорични, че и дума не може да става за закъснение, тъй като той се намира в сградата на бившата Окръжна болница на бул. "България" в кв. "Кършиака", а линейката пристигнала на адреса в другия край на града между 17-ата и 20-ата минута, като били спазени стандартите.

"При всичките тези разкопани улици и булеварди в Пловдив няма как екипите ни да пристигат за 2-3 минути на адрес", коментира заместник-директорът на ЦСМП-Пловдив д-р Димитър Христозов. Въпреки отпускарския месец август в момента в ЦСМП под тепетата дежурят по 7 линейки, а инцидентът с пострадало служебно лице е първият от дълго време насам.

За последно подобен случай е имало преди повече от година и половина във филиала на Бърза помощ в Раковски. Дежурна лекарка била ударена от мъж от ромски произход затова, че искала да изпрати с линейка пострадалото му дете в спешното педиатрично отделение в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, а той настоявал да го прегледа на място.

Пострадалият шофьор на линейка е опериран в неделя сутринта в клиниката "Уши-нос-гърло" в Университетска болница "Свети Георги", след като рентгеновата снимка показала, че има фрактура на носа. След доклад на случая в Районна прокуратура - Пловдив срещу непълнолетния 16-годишен побойник е образувано бързо производство по чл. 131, ал.1, т.2 от Наказателния кодекс - за причиняване на телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. Предвиденото от закона наказание е до 3 г. лишаване от свобода при лека телесна повреда и от 2 до 10 години при средна и от 3 до 15 години при тежка.

Коментари

Задължително поле