16-годишна ученичка отгледа най-голямата диня

Над 1000 бостанджии се състезаваха в Салманово

Това лято, ако чуете бостанджия да се оплаква, не му вярвайте. Или не си разбира от занаята, или гледа да вдигне цената на стоката. Суша е, слънцето е жарко поне по 10 часа на ден и по бостаните в страната ще узреят много дини. В шуменското село Салманово пък са най-сочните и сладките. И то със съвсем незначителни количества “допинг”, смеят се местните 13 заклети бостанджии. За 29-и път в събота те честваха плода на лятото, който им дава препитание. Има една тънкост обаче, че при такива благодатни условия бостаните дават изобилно до 4-5 тона от декар, но трудно се ражда плод рекордьор.

Затова тази година на “Веселата диниЯда” местните бостанджии, които имат навика да си мерят дините, бяха засрамени от амбициозно момиче, отлична ученичка в математическата гимназия “Нанчо Попович” в Шумен. 16-годишната Росица Миленова отгледа за празника най-тежката претендентка - 13,440 кг. Разбира се, рекордьорката спазва най-важното условие за участие в конкурса - родена е в бостан в плодородната земя на Салманово. В конкурса тази година външни дини участнички не се допускаха. Комисия, водена от председателя на читалище “Развитие” Илка Алексиева, лично посетила бостаните, за да са сигурни в произхода. Така беше дисквалифицирана диня с три килограма по-тежка, докарана от прекупвач.

За да отгледа динята победител, Росица, която учи в паралелка с биология и химия, лично е посадила хиляди семки от сорта “Кримсон суит” в кофички. Така се произвежда разсад в началото на април. Някъде по Гергьовден се разсажда на полето. После следват обработки с трактор. Тийнейджърката била до татко си агронома Милен в машината. Изключително важно е и капковото напояване, което прилагат, защото нерегламентиран дъжд от небето може да маноса стоката. Росица признава, че с нейна приятелка нарочно заложили на няколко добре развиващи се корена с дини и започнали да ги поливат индивидуално. Така се родила най-голямата. Момичето, което успешно съчетава учене с работа на полето, е категорично: “Този труд не ми тежи, обичам да се уморявам, така човек надскача себе си. И да знаете - селското стопанство не е глупава работа, то развива общата култура на човека!”. През смях разказва, че има връстници, които мислят, че житото се копае. Преди динения празник Росица цял ден брала праскови, а предния ден от сутринта продавала дини на сергия в селото. Понеже хората знаят, че в Салманово се ражда най-добрата стока, идват специално дотук, за да купуват, обяснява единадесето-класничката.

Иначе мечтата й е да стане лекар хирург и да спасява хора с кардиологични проблеми. Затова къде на шега, къде наистина динята победител е именувана Блиц. Така се казва хирург, шеф на болница по трансплантации в Охайо, чиито операции Росица гледа с интерес по интернет. Като бъдещ пазител на здравето съветва всички първо да се погрижат за чиста храна. Липсата на време и двор не е оправдание, че не си пробвал да отгледаш сам пет корена с домати, разсъждава момичето.

В Салманово освен дини вирее всякакъв зеленчук, хвалят се бостанджиите. Напоследък нивите със зеле са на път да изместят любениците, казва бившият кмет Васил Василев. Над 30 дка са сега (някога са били 300 дка - б.а.) бостаните в Салманово, а зелето вече надхвърля 50 дка. Причината е, че то се гледа по-лесно и може 10 г. да не му сменяш мястото. Докато диня царица иска сеитбооборот.

В нейна чест и тази година на “Веселата диниЯда” местните показаха пред над 1000 гости, че може да се носят две дини под една мишница и даже да се скача на въже. Най-много участници пък имаше в играта скоростно ядене без прибори. Поне дузина момчета и момичета чупиха дини в сцената пред погледите на смаяната публика и лапаха с ръце. Победител трудно се излъчи, но всички се оляха със сок за берекет. Двойки ентусиасти се храниха един друг с вързани очи, а други вещи бостанджии пробваха на око без кантар да определят теглото на напращели дини.

Поне от две седмици бостаните са пълни с узряла стока, а местните обясняват, че познават червените дини само с поглед. Е, ако купувачът иска да се увери преди кантара, се прави най-лесната демонстрация - драскане с нокът върху кората. Ако отдолу излезе бяло, динята е безспорно узряла. Все пак най-сигурната проба е с ножа, от който веднага потича червен сок.

Празникът беше почетен и с динена кулинарна изложба, на която изобилстваше от плодови салати и свежи алени напитки. За чаши служеха издълбани дини с по няколко сламки в тях, подходящи за цяла компания дегустатори. В столицата на дините през есента ще направят и туршия от малки неузрели динчета, а рецептата е досущ като тази за киселите краставички.

Очаква се до десетина дни цената на най-уважавания летен плод за диети и пречистване на организма да падне до 30-35 ст./кг. Салманчани не се боят нито от друга българска конкуренция, нито от вносни дини. Само се притесняват, че много продавачи лепят марката “дини от Салманово”, за да си продават стоката, а наличните бостани не могат да изхранят цяла България.

Коментари

Задължително поле