16 кораба участват в националното военноморско учение „БРИЗ 2018”

НАТО и 8 държави пращат хора, кораби и самолети

Националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018” се провежда от днес, 13 юли, до 22 юли. Военноморските сили на България ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 930 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски, съобщиха от МО.

brizВ учението „БРИЗ 2018” ще вземат участие ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони; ВМС на Гърция с патрулен катер „DANIOLOS”; ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; ВМС на Полша с щабни офицери; ВМС на Румъния с щабни офицери; ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”; ВМС на Турция с подводница “GÜR”, патрулен катер “IMBAT” и самолет от патрулната авиация CN-235 и ВМС на Франция с кораба за управление „MARNE”. В учението участват и двете постоянни групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с три кораба.

Двадесет и втория “БРИЗ” през 2018 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението.

Общо в учението ще участват 11 държави с 25 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета, 5 вертолета и 2340 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 124 души от 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Верни” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „БРИЗ 2018”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС. Командир на многонационално корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

На 19 юли /четвъртък/ 2018 г. ще се проведе ВИП-ден на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018” . От борда на фрегата „Верни“ гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега.

Коментари

Задължително поле