160 000 семейства изгоряха с лихвоточките

Срокът за изплащане на компенсациите изтича на 31 декември

Сезират международните институции

160 000 български семейства, които са притежавали жилищно-спестовни влогове, няма да бъдат компенсирани. Причината е, че на 31 декември изтича крайният срок за изплащане на т. нар. лихвоточки, на хората, които са одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете в бившата Държавна спестовна каса.

Това показват данните на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, заяви пред “Труд” председателят му Валентин Христов. Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са закупили или започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация.

Над 315 000 семейства са имали влог в Държавната спестовна каса с надеждата да си купят жилище, като общата сума е била над 1 милиард лева. 40 000 от тях са се отказали доброволно от компенсации, а 115 000 са получили обезщетение в размер между 1 и 8 стотинки за лев номинал, обясни той. По сметки на Министерство на финансите през годините са изплатени около 350 млн. лева на хората с лихвоточки.

Останалите без обезщетения ще сигнализират всички международни институции. Вече се пращат жалби и към българските. Няма да оставим този въпрос така, закани се Валентин Христов.

Коментари

Задължително поле