173 лв. максимална втора пенсия

Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират.

За първите жени, които ще се пенсионират догодина

80% от хората в първата кохорта ще получат парите разсрочено или накуп

Фондовете държат над 1 млрд. лева в банките

Най-високата втора пенсия ще е 173 лева за първите жени, които ще се пенсионират догодина и ще получават пари и от частните пенсионни фондове. Това показват изчисленията на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, съобщи за „Труд” членът на Управителния съвет на асоциацията Даниела Петкова.

Тази пенсия ще се актуализира всяка година и ще става по-висока. „Ще ви дам пример как ще се промени една пожизнена пенсия от 97,67 лева отново на човек от първата кохорта, който се е осигурявал в универсален пенсионен фонд само 19 години. След 21 години тази пенсия ще стане 131 лева”, посочи Петкова. По думите є не е шега работа да се изплаща пожизнена пенсия след само 19 години осигурителен стаж. Да не забравяме, че държавното обществено осигуряване отпуска пенсия след над 35 години стаж, допълни тя.

По думите є частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева. Готови сме тези пари да ги платим на населението. И това ще стане почти веднага. Законът регламентира да има възможности за плащания - изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане, обясни Петкова.

Тя допълни, че хората имат право да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж.

„80% от първите жени, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират. Около 50% от жените биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е гарантирана и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд”, каза още Петкова.

Синдикати и БСК предлагат

Задължителен стаж и за двете пенсии 

Тристранката обсъди как ще се изплащат парите

Заседанието на Тристранката беше свикано от вицепремиера Мариана Николова.

Отпускането на втората пенсия да става при същите условия, както и на първата от държавното обществено осигуряване. Предложението е на КНСБ и БСК и беше представено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което обсъдиха промените в Кодекса за социално осигуряване. С тях се регламентира фазата на изплащане на парите от универсалните фондове.

В момента за отпускане на пенсия от НОИ са необходими определени възраст и осигурителен стаж - за масовата трета категория труд условията за 2020 г. са навършени 61 г. и 6 месеца и 35 г. и 10 месеца стаж за жените и навършени 64 г. и 3 месеца и 38 г. и 10 месеца стаж за мъжете. Втората пенсия обаче се дава при навършване на възрастта, без значение на стажа.

Според становището на БСК, НОИ и фондовете са част от една система за пенсионно осигуряване и следва да предлагат пенсия при равни условия за отпускане, като това ще улесни и администрирането. Все пак от камарата признават, че има аргументи и за ползване на сегашния режим, включително и това, че за много хора втората пенсия ще се окаже единствена за определен период от време. Затова предложението им е да се даде до 2025 г. право на избор дали човек да се пенсионира само с възраст или с възраст и стаж. Според асоциацията на пенсионните дружества, ако промяната се приеме, хората ще бъдат ограничени да получат парите си от частните фондове и на практика това обезсмисля закона.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти