18% годишен ръст на пасажерите отчитат морските летища

Въздушният трафик се възстановява бавно

През 2023 г. летищата във Варна и Бургас са посрещнали 3,7 млн. пътници, обслужвайки над 27 000 полета на 70 български и чуждестранни компании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 105 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Пасажерите са с 18% повече от предходната година, но все още са по-малко от предпандемичните нива, изоставайки от общата тенденция за възстановяване на трафика в Европа, съобщиха от компанията концесионер „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.   

На летище Варна  обслужените пътници са били над 1,8 млн. - с 24 на сто повече от 2022 г., но с 12 на сто по-малко от 2019 г. На летище Бургас ръстът за една година е 13%, но посрещнатите пасажери са с 36% по-малко, отколкото преди 4 г.

Най-много пътници на Север е имало от Германия, България, Великобритания, Полша и Австрия, а водещите дестинации от Варна са били София, Лондон, Виена, Истанбул и Тел Авив. Летището е обслужило 10 169 редовни и 2367 чартърни полета. 
Повече чартъри и по-малко редовни полети е имало на Юг. Летище Бургас е обслужило най-много пътници от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел, а най-популярните дестинации са били Лондон, Варшава, Прага, Катовице и Тел Авив. 

„Страдаме от сравнително бавно възстановяване, особено след като разходите се увеличават значително и големите инвестиции са завършени. Фокусът на нашата работа е да увеличим туристическия трафик. Направихме добри стъпки в тази посока заедно с нашите партньори от туристическия сектор и до голяма степен с подкрепата на Министерството на туризма“, посочи главният изпълнителен директор на дружеството концесионер д-р Франк Кванте, визирайки маркетинговата кампания за промоция на черноморските общини, която включва над 20 проекта. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм