19% са се преместили заради пандемията

46% посочват, че е по-вероятно да купят самостоятелна къща или вила.

Насочват се към ски курортите

Плащат повече за енергийна ефективност

Глобалният апетит към покупка на имоти се запазва въпреки многото случаи на заразени с коронавирус, показва проучването Global Buyer Survey на консултантска компания на пазара на имоти.

Допитване, което представя гледните точки на над 900 клиенти на 49 глобални пазара, е установило, че в глобален план 19% от анкетираните са сменили жилището си от началото на пандемията. Делът им достига 25% в Австралия и Северна Америка. От хората, които не са сменили дома си, 20% вече са по-склонни да го направят на фона на продължаващата пандемия.

Градовете отново са предпочитани от купувачите. От участниците в допитването, които са по-склонни да сменят жилището си през следващите 12 месеца, 38% търсят имот в градски локации, а 33% избират покрайнините.

46% от участниците казват, че е по-вероятно да купят самостоятелна къща или вила, но делът на търсещите апартаменти нараства. Това отразява повишеното търсене на по-просторни апартаменти и на партерни жилища в градските центрове. Апетитът към покупката на имоти в ски курорти е нараснал от 11% през 2020 г. на 18% през 2021 г., като търсенето на купувачи от Северна Америка и Азия е над глобалното средно ниво.

84% от анкетираните са заявили, че енергийната ефективност на дома е важна за тях. 28% казват, че е по-вероятно да купят енергийно ефективен дом, ако бъдещите екологични регулации окажат директно въздействие върху стойността му, а около 27% са склонни да платят по-висока цена за по-зелен и по-енергийно ефективен дом.

Над две трети от хората смятат, че стойността на настоящия им дом ще нарасне през следващата година, като повечето очакват повишение с между 1 и 9 на сто.

Според други заключения от доклада пандемията е породила вълна от търсене на втори дом. Около 33% от купувачите твърдят, че е по-вероятно да купят втори дом в резултат на коронавируса, спрямо 26% през миналата година. От хората, търсещи второ жилище, 26% казват, че пандемията е повлияла при избора им къде искат да купят имот.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти