2 уникални операции спасиха 3 живота

Бременна с тежко увреждане бе опазена да не загуби 5 литра кръв

Две уникални операции в София спасиха 3 живота. 62-годишен мъж с рядък тумор оживя благодарение на лекари от Военномедицинска академия, а екип от “Токуда” помогна на родилка и детето й.

Жената е била бременна в 30-тата седмица с две предходни раждания със секцио. Плацентата й била разположена пред бебето, минала е през цялата маточна стена, като се е сраснала с пикочния мехур. При подобни усложнения детето се ражда с операция, а матката се маха веднага след това, тъй като плацентата не може да бъде отделена от нея. Животът на майката обаче е в риск от кръвозагуба от до 5 л. кръв.

“В началото на операцията за раждане, чрез специални катетри, съдовите хирурзи спряха кръвотока по основните артерии, които кръвоснабдяват матката. Така значително се намали кръвозагубата. Важно е при такава процедура бебето да се извади веднага след спирането на кръвотока, тъй като иначе не може да оцелее”, каза шефът на отделението по Акушерство и високорискова бременност доц. Петър Марков.

Екипът на проф. Никола Владов от ВМА пък спаси 62-годишен мъж с рядък тумор на долна празна вена със сложна операция миналата седмица. След тотално изключване на черния дроб от кръвообращението за 50 минути, е премахнат ретрохепаталния сегмент на вена кава между бъбречните и чернодробните вени и е заместен с изкуствен графт дълъг 12 см.

Коментари

Задължително поле