20 хил. лв. капитал за бензиностанция (обзор)

Фермерите ще зареждат от собствени обекти

1 млн. лв. за търговци на едро

Капитал от 20 хил. лв. ще се изисква от бензиностанциите, за да оперират на пазара. А търговците на едро ще трябва да имат капитал от поне 1 млн. лв. Това гласят текстове от новия закон за горивата, които бяха приети окончателно от парламента. Гласуването на текстовете продължава днес. Депутатите свалиха размера на капитала, необходим за пълнене на бутилки с втечнен нефтен газ от първоначално предложените 200 хил. лв. на 20 хил. лв. Имаше и консенсус по точката, с която се въвежда изискване фирмите дистрибутори на пропан-бутан да имат 10 хил. собствени бутилки. Министърът на икономиката ще контролира регистрацията и заличаването на обектите от бранша.

“Махнахме всички големи прагове и наказахме големите вериги”, коментира пред журналисти депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров, който е вносител на закона за горивата. “Законът няма никакво отношение към това кой как да се развива и една, две или сто бензиностанции да има”, заяви той. По думите му срещу 300 лв. всяка банка ще даде обезпечение на търговец, който може да докаже, че има имущество, но няма капитал във фирмата си.

Със закона се въвежда и изискване фирмите, които търгуват с горива, да представят обезпечение, което да гарантира, че ще плащат данъците си. Най-високи са обезпеченията за търговците на едро и складовете за съхранение на горива – 500 хил. лв. За бензиностанциите сумата е 20 хил. лв. за всеки обект. За дистрибуторите на пропан-бутан обезпечението е 100 хил. лв., а за газостанциите - 20 хил. лв.

Депутатите приеха и правила, на които трябва да отговарят земеделските производители, за да имат собствени обекти за зареждане на трактори. При зареждане на земеделска техника извън стопанството се допуска превоз на гориво до 1000 литра.

Коментари

Задължително поле