Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Том Ханкс и съпругата му се завърнаха в Лос Анджелис (СНИМКА)

Гърция обмисля да затвори вътрешните летища, към островите пътуват само местни жители

20 160 деца с безплатно лечение на зъби 18 млн. лв. е спестила на родителите национална програма

Положителният здравен ефект е над 90%

Поне 18 млн. лв. е спестила на родители от цялата страна националната програма за профилактика на детските зъби. Тя е под егидата на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и беше създадена през 2009 г., но практически започна дейност от 2011 г. От тогава до момента 500 стоматолози са прегледали 20 160 деца от 28-те области на страната и са силанизирали (покриване на зъба със специален филтър с цел изолиране от болестотворни микроорганизми) над 400 хил. от постоянните им зъби.

Освен средства на родителите, това спестява огромни разходи и на здравната система в бъдеще за лечение на стоматологични заболявания, обясни д-р Николай Шарков, председател на БЗС и председател на Националния координационен съвет на програмата по време на годишен форум на съсловната организация. Първенци по брой деца със силанизирани зъби на глава от населението са София, Перник, Варна, Пловдив, Благоевград, Смолян и Ямбол, посочи д-р Виктория Жекова, ръководител на кампанията за силанти. Прочуванията показват, че след тази процедура разпространението на кариеси в устата намалява със 70-75%. Допитване до родителите на децата, минали през профилактика пък сочи, че 98% дават много добра или отлична оценка на услугата, допълни д-р Жекова.

Програмата за профилактика сред децата е уникална не само за България, но и за другите европейски държави; положителният здравен ефект от нея се оценява на над 90%, посочи още д-р Шарков. Информация за прегледите има на сайта oralnaprofilaktika.bg и на тел. 0800 14 546.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.