„2017. Войната с Русия“ - един смразяващ сценарий

Украйна да бъде въоръжена с антиракетни радарни установки, дронове, оборудване за електронна война и защита на електронните комуникации

 В началото на новата година издателство „Ентусиаст“ публикува книгата на генерал Ричард Ширеф „2017. Войната с Русия“, която разкрива един смразяващ и тежък сценарий. Според автора Западът е на път да влезе във война с Русия и това предстои да се случи през настоящата 2017 година.

Генерал Ричард Ширеф е бивш заместник на върховния главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа. Участвал е във военни мисии по време на войната в Залива, в Косово, Босна и Ирак. Предлагаме на читателите откъс от книгата.

Май 2017 година. Новият американски президент полага клетва през януари и незабавно отменя политиката на ненамеса по отношение на Русия, водена от предшественика му Обама. Първото решение на новата американска външна политика е Украйна да бъде въоръжена с антиракетни радарни установки, дронове, оборудване за електронна война и защита на електронните комуникации, бронетранспортьори и медицинска екипировка, от които има толкова отчаяна нужда, за да се отбранява от руските сепаратисти, поддържани от редовни руски военни части. Но оборудването рядко е достатъчно само по себе си и по съвет на генералите в Украйна са изпратени и военнослужещи от американската армия, за да обучават украинската армия как да използва тази високотехнологична екипировка.

В Украйна въпреки политическата неяснота след примирието, сключено в Минск през 2014 година, повечето бойни действия са прекратени и войната е затихнала до състояние на застинал конфликт, в който и двете враждуващи страни - украинската армия и „руските сепаратисти“, макар и подкрепяни от редовни руски военни части - са се окопали на позициите си. В тила на териториите, контролирани от украинското правителство, са се установили повече или по-малко нормални условия на живот, което позволява на обучаващите от САЩ и Обединеното кралство да работят с украинската армия при почти пълното отсъствие на бойни действия. По необяснима причина усърдната пропаганда на Кремъл, водена преди две години, в която изпращането на обучаващи е представяно като доказателство за заплахата от НАТО срещу Русия, отскоро е затихнала - несъмнено донякъде в резултат на все по-близкото сътрудничество между Русия, Америка, Франция и Великобритания във въздушните операции, провеждани в Сирия. Това отсъствие на заплахи и омраза дава на американския президент още по-голяма увереност да изпрати допълнително американско оборудване и обучаващи, макар и все така без защита от войници „на терен“.

Междувременно в Русия личният рейтинг на президента е започнал да страда в резултат от икономическите проблеми и обезценяването на рублата под непрестанно увеличаващото се напрежение от санкциите срещу страната и несигурността на цените на петрола - основния приход от руския износ. Брутният вътрешен продукт пада с около четири процента годишно от 2014 година насам. Въпреки това разходите за отбраната се увеличават планомерно - с четиридесет процента през последните три години. Решението на президента е веднъж завинаги да реши украинския проблем и по този начин да изпълни вдъхновяващото обещание, което е дал на руския народ в своята победна реч след присъединяването на Крим през 2014 година, а именно, че Русия и Украйна са „една нация“, а „Киев е майка на всички руски градове“.

И сега президентът трябва да създаде обстоятелствата, които да му позволят да го стори. Анализаторите му докладват, че вместо да изгражда реална отбрана, НАТО строи „потьомкинско село“ Терминът идва от биографията на княз Потьомкин, държавник и фаворит на Екатерина Велика, който е разпоредил да се построят изкуствени села покрай бреговете на река Днепър, за да бъде заблудена императрицата, че този район е заселен и проспериращ, когато е посетила Крим през 1787 година.

Накратко казано, НАТО се е провалило в задачата да изпрати достатъчно ясен сигнал, че пактът е подготвен да приложи условията за колективна отбрана и в случай на криза да действа по смисъла на гаранцията от член 5, която постановява, че атаката срещу една страна членка на НАТО е равносилна на атака срещу всички страни членки - крайъгълният камък на Северноатлантическия пакт. Главният военен съветник на президента, началникът на руския генерален щаб, освен това го е уверил, че НАТО не притежава информацията, военните сили и оборудването за противодействие на непрестанно нарастващата способност за водене на конвенционални военни действия от страна на Русия. Американците са разформировали двете си тежковъоръжени бригади в Германия, съкратили са личния си състав в Европа до една шепа хора и ще се изправят пред сериозно затруднение, ако им се наложи да върнат достатъчно войски в Европа навреме, за да се противопоставят на евентуална руска заплаха срещу страна членка на НАТО.

Руснаците могат да изпратят въздушнодесантна бригада срещу Рига от военновъздушната си база в Псков, едва на петдесет минути полет от Рига. По този начин те ще установят контрол върху столицата на Латвия още преди американците изобщо да успеят да излетят от собствената си база във Форт Худ, щата Тексас. А след като руснаците установят контрол на място, това ще бъде краят на играта. Едно е да се противодейства на нападение с реална сила, а съвсем друго да се организира нашествие от 8000 километра разстояние.

Президентът и неговите съветници в Кремъл внимателно наблюдават нарастващата слабост на Запада. По този начин сцената вече е подготвена за изпълнението на стратегическото намерение на руския президент: да обедини всички етнически рускоезични от бившите страни на Съветския съюз под знамената на Майка Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи