221 хил. тона отпадъци обработени в завода за боклук в София

Над 221 000 тона боклуци са били обработени през изминалата година в Завода за механично-биологично третиране на отпадъци в София. От 47% от входящите отпадъци е произведено RDF гориво. Депонираният боклук е 15% от общия, а извлечените рециклируеми материали - 4%. Приходите от продажбите на тези материали към 31 октомври пък са 455 214 лв.

Заводът е постигнал описаните по договор резултати и може да продължи да работи и занапред, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при съобщаване на данните за годината.

„Представителите на строителния надзор издадоха сертификата за изпълнение, с което на практика се казва, че показателите по договор са изпълнени и може да продължи експлоатацията в следващите години, като гаранционният срок за изпълнение е общо 5 години, от които една година приключи“, обясни кметът.

Вчера компанията, изпълняваща строителния надзор в завода (българо-германският консорциум "Геотехмин - Униеко"), е връчила сертификат за изпълнение, а гръцкото акционерно дружество "Актор - Хелектор" предоставило на общината 1 779 637 лв. банкова гаранция.

 

Коментари

Задължително поле