25 на сто от новите жилища са къщи

Пловдив е №1 по големи домове

София е лидер в строителството на апартаменти

Близо 25% от новите жилища, които са излезли на пазара през последните 10 години, са къщи или апартаменти с поне 6 стаи, сочат данните на Националния статистически институт. За последните 10 години жилищата са нараснали с 205 хил. и в края на 2017 г. общият им брой е 3,051 млн. Населението на страната постоянно намалява като всяка година жителите на България се топят с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град. Успоредно с това броят на жилищата постоянно расте. В резултат редица апартаменти и къщи в малките населени места на страната остават празни, защото собствениците им са се преместили в по-големи градове или в чужбина.

Най-бурно строителство през последните 10 години се развива в столицата и в област Бургас, сочат данните на НСИ. На трето място, но с доста голяма разлика от класираните на първо и второ място, е област Варна. В София броят на жилищата за период от 10 години е нараснал с 81,89 хил., като в края на 2017 г. те са близо 610 хил. В същото време жилищата в област Бургас се увеличават с близо 80 хил. до 288 хил. В област Варна жилищата се увеличават с 36,81 хил. през последните 10 години и достигат близо 260 хил. На четвърто място е област Пловдив с увеличение на жилищата с 19,4 хил. до 324 хил.

И докато жилищата в градовете бързо нарастват, в селата намаляват, сочат данните на НСИ. Това се дължи както на бутането на незаконни постройки, така и на естественото падане на стари къщи по селата, в които от години не живее никой. Като за целия Северозападен район и за Северния централен район на страната се отчита спад на броя на жилищата през последните 10 години.

Любопитно е, че броят на жилищата с поне 6 стаи е нараснал с 51,1 хил. през последните 10 години. Това са предимно къщи, но има и големи апартаменти с много стаи. Като от тях с 27,3 хил. нарастват многостайните жилища в градовете, а с 23,7 хил. - в селата. Най-голям ръст обаче има при тристайните жилища, които за 10 години се увеличават със 117 хил. и вече надминават 1,315 млн.

Общият брой на многостайните жилища е 173,8 хил., сочат още данните на НСИ. Като най-много големи къщи и апартаменти има в област Пловдив - над 16,4 хил. Като повечето от тях са в селата в областта. На второ място с 11,4 хил. жилища с поне 6 стаи е област Благоевград. Столицата остава чак на трето място с 10,8 хил. многостайни жилища. Веднага след това се нарежда Кърджали с 10,4 хил. Едва след това са областите Бургас и Варна съответно с 9,9 хил. и 9,2 хил. многостайни жилища.

Коментари

Задължително поле