250 000 евро за лукс апартамент в София

До 250 000 евро стига средната цена на тристаен апартамент в София от средно висок и висок клас, показват данни от доклад на консултантската агенция Colliers. За двустайно луксозно жилище цените са от 145 000 до 180 000 евро, а за лукс къщи средната цена надхвърля 450 000 евро. Цените са с ДДС, като включват и парко място, уточняват брокерите.

Цените на жилищата в София от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000 и 1600 евро за кв. м. с включен ДДС, като зависят от допълнителните характеристики на имота и заобикалящата го среда. Средната отстъпка при покупко-продажба е приблизително 2,7%, сочат данните на компанията.

Средният размер на наемите в разглеждания луксозен сегмент е между 900 и 1100 евро за апартамент с две спални, и 1300–1600 евро за апартамент с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1900 евро на месец.

Според брокерите, и през тази година цените на имотите от висок клас ще останат стабилни. Търсенето на жилища с две стаи намалява, за сметка на тристайните апартаменти и къщите. Тенденцията от 2015 г. да се закупуват апартаменти „в строеж“ продължава и към края на миналата година, когато делът им достига 58% от всички сделки. Запазва се и активното строителство на нови жилищни проекти. Техният брой нараства до 2 800 жилищна, които предстои да бъдат завършени. Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст, или общо 7 900 жилищна, концентрирани в 70 проекта.

Луксозни имоти се търсят предимно за собствено ползване, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени с цел инвестиция. Равно е разпределението на купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката и на тези, които са вложили изцяло собствени средства. Районите, към които купувачите проявяват най-голям интерес, са около Бизнес Парк София, както и кварталите „Кръстова вада“ и „Витоша“.

Colliers очаква забавяне на покупките на жилища на етап „в строеж “, в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в луксозния сегмент, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на лукс жилища се оформят в посока на изток от София - Лозен, и на югозапад - Владая.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти