3 начина за приготвяне на сладки картофи

Сладкият картоф или бататът е един от най-здравословните зеленчуци. Той е пълен с витамини, минерали и фибри. Помага в борбата с излишните килограми, поддържа здравето на сърцето, зрението, храносмилателната система и мозъка. Сладките картофи съдържат хранителни вещества, които имат противоракови свойства, особено значителни срещу рака на дебелото черво и белия дроб. Американската асоциация по Диабет обявява, че сладките картофи са подходящи за диабетна диета и го включват в списъка на Суперхрани за диабет.

 

1. Телешко със сладки картофи и карамелизиран лук 

Вземете си телешко по избор, може по-мазно месо като бут или по-сухо като шол. Препоръчително е месото да се сложи в марината няколко часа преди самото готвене. Зеленчуците включват сладък картоф, лук и моркови. Лукът се реже на полумесеци и се слага в тигана, докато омекне, с лъжица мед или кафява захар, сол и пипер. След това лукът се вади и се запържват месото, сладкия картоф и морковите на купчета до получаване на златиста коричка. Накрая се добавя телешки бульон и се готви до готовност. 

Това е идеална рецепта за хладната и дъждовна есен. 

 

2. Крем сума със сладки картофи

За пържете ситно нарязан лук, джинджифил и малко чесън. След омекване добавете нарязания сладък картоф и налейте вода. След като всичко е добре сварено, изцедете течността в една купа и пасирайте зеленчуците. Добавете от течността до желаната консистенция. От подправките можете да поръсите сол, черен пипер, червен пипер, пушен червен пипер и канела. Можете да я поднесете с печени тиквени семки. 

 

3. Пържени сладки картофи със сос 

Нарежете сладките картофи на пръчици и подгответе специална галета. Към царевично нишесте добавете сушена мащерка, хималайска сол и малко пипер. Потопете всяка пръчица в яйце и после в нишестето и пържете в нагрятото олио до готовност. 
Картофките стават хрупкави и вълшебно вкусни. Съчетайте ги с биричка и сочен бургер. 

Коментари

Задължително поле