30 партии агитират за Северна Македония

Македонският премиер Зоран Заев

49% смятат да гласуват “за” в допитването след месец

83% подкрепят членството в ЕС, 77% - в НАТО

Около 30 партии се обединиха в коалицията “За европейска Македония”, която агитира гражданите на страната да участват в референдума за смяната на името на бившата югославска република и да дадат положителен отговор. Това съобщи премиерът Зоран Заев, който днес откри кампанията за допитването, предстоящо на 30 септември.

“Смисълът на тази коалиция е да се създаде движение за всички, които са за успешен референдум, да поканим гражданите да гласуват за европейска Македония, за бъдещето ни и да помогнат за интегрирането в НАТО и ЕС, като дадат подкрепа за договора с Гърция (за новото име Република Северна Македония)”, каза Заев.

Въпросът за референдума е “Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?”. Опозицията ВМРО-ДПМНЕ критикува тази формулировка като подвеждаща.

Заев припомни, че с решаването на спора за името с Атина отпадат всички препятствия пред членството в ЕС и НАТО и за пореден път сподели очакването си огромен процент от гражданите да гласуват “за” в допитването. Социологическо проучване на американския Международен републикански институт до голяма степен подкрепя тази позицията премиера. Според сондажа, проведен между 28 юни и 15 юли сред 1100 души, 57% подкрепят присъединяването към ЕС и НАТО с името Северна Македония. 49% смятат да гласуват “за” на референдума, а 22% “против”. 16% пък казват, че ще бойкотират допитването, а останалите 13% не са се определили или отказват да отговорят.

Като цяло 83% от гражданите на югозападната ни съседка подкрепят присъединяването към ЕС, а 77% - членството в НАТО.

Коментари

Задължително поле