Д-р Ангел Кунчев: Грипът закъснява с повече от месец, още не се знае какъв щам ще ни атакува

Вулкан изригна в Нова Зеландия, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Земетресение с магнитуд 4,5 край гръцкия остров Крит

Путин и Зеленски за първи път на четири очи в Париж, ще говорят за Украйна

ФБР разглежда като терористичен акт стрелбата в американска военноморска база във Флорида

От днес започва плащането на пенсиите за месеца

Мръсен въздух над нормата в София

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 7 и 12 градуса

Според проучване: Британците, които предпочитат да останат в ЕС, са повече от всякога

Радев и членове на ЦИК ще анализират местните избори

Днес почитаме Света Анна

Прощаваме се с голямата актриса Стоянка Мутафова

Банковата система се развива възходящо

Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 9 декември 2019

На 9 декември 2019 да почерпят

30% шанс за здравото сиамско близначе

УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Единият от двамата сиамски близнаци, които се родиха на 22 август в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, е без никакав шанс да оцелее самостоятелно, призна доц. д-р Марин Атанасов, заместник-директор на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, където бебетата се намират в момента. Затова усилията на медицинския екип в клиниката по детска хирургия ще бъдат насочени за спасяване живота на другото, по-читаво момченце.

„При единия близнак липсват жизнено важни органи като мозък, черен дроб, функциониращ бял дроб, поради което той по никакъв начин не би могъл да води самостоятелен начин на живот. По отношение на другия близнак в момента не можем да правим прогнози за шансовете му да оцелее при разделянето. Според световната информация шансовете са не повече от 25-30% за нормален и пълноценен живот на така наречения здрав близнак, макар че той също е с доста тежка патология. Двамата имат общ таз, като при здравия близнак са налице жизненоважните органи, за да може другият да осъществява някакви жизнени функции, макар че при липса на мозък не можем да говорим за пълноценен плод“, коментира доц. Марин Атанасов.

Според него в случая става дума за изключително рядка патология, която в страните с развито здравеопазване се диагностицира на ранен стадий и бремеността се прекъсва по медицински индикации. Според специалистите най-вероятната причина това да не е направено от лекарите в Сливен най-вероятно е твърде остарялата техника, с която работят и затова ехографът не е успял да улови патологията със сиамските близнаци.

В УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив продължават да правят изследвания и да се консултират на най-високо ниво с републиканските консултанти по неонатология и детска хирургия. „Разполагаме с необходимата апаратура и специалисти, за да извършим разделянето на сиамските близнаци, макар че въпросът е много сложен. Това са изключително редки случаи в световната медицинска практика и никой не може да даде точна прогноза какво би се получило при една операция и как ще се процедира в бъдеще. Този казус е не само медицински, но и юридически и морално-етичен“, допълни зам.-директорът по медицинската част на най-голямата държавна болница в Пловдив.

Доц. Марин Атанасов съобщи, че родителите на сиамските близнаци са били вече в УМБАЛ „Свети Георги“, тъй като от тях се изисква да подпишат информирано съгласие за извършване на всички бъдещи интервенции. „Проблемът е, че майката е непълнолетна и е нужно информирано съгласие и от нейните родители. Ще направим всичко възможно, което зависи от нас, нещата да завършат по най-добрия начин“, декларира доц. Атанасов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.