32 на сто от ресторантите фалират

Близо една трета от заведенията у нас въобще няма да отворят за клиенти, дори след разхлабване на мерките, прогнозират от бизнеса.

Заради кризата и мерките срещу Covid-19

Искат евтини заеми и за хотели

Близо една трета от заведенията в страната фалират. Голяма част от тях затовриха заради въведените мерки срещу разпространението на COVID-19 и не възнамеряват да се върнат отново в бизнеса. Това обясни зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Подобна е ситуацията в целия туристически бранш, включително и при хотелите, подчерта той.

Към момента кредитите на хотели и заведения са разсрочени до края на март, но това звучи несериозно, обясни Димитров. Той подчерта, че от БХРА са потърсили съдействие и от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения (ХОТРЕК), така че въпросът да бъде решен на европейско ниво. Според бизнеса теглените заеми трябва да бъдат разсрочени поне за 5 години, за да има време браншът да се съвземе, както и да се осигури достъп до нови оборотни средства.

Нерешен е и проблемът с такса смет, подчерта Димитров. Общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което не са използвали, каза зам.-председателят на БХРА.

Коментари

Задължително поле