340 км/ч вдига най-бързото кабрио на Aston Martin

DBS Superleggera Volante разполага с двигател V12 с два турбокомпресора, който изпраща към задните колела силата на 725 коня

Мощността на 12 цилиндъра, бързината на 725 коня и неограничено количество адреналин под открито небе предлага най-бързото кабрио в историята на Aston Martin. Моделът DBS Superleggera Volante излиза като по поръчка за предстоящия летния сезон на цена от 320 хиляди евро нагоре (без данъци и такси).

Откритият автомобил е ракета носител на всичко най-добро от техническия арсенал на традиционната британска марка. Фирменият 5,2-литров двигател V12 с двойнотурбо пълнене ръмжи под дългия преден капак, в който има големи отвори за захранването на мотора с въздух. Могъщият „дванайсетак“ генерира мощност от 725 конски сили и максимален въртящ момент от 900 Нм. Целият ресурс на двигателя се насочва към задните колела през 8-степенна автоматична трансмисия на ZF.

Скоростните характеристики на DBS Superleggera Volante са респектиращи. За 3,6 секунди кабриото ускорява от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост е ограничена на 340 км/ч. Въпреки огромния 12-цилиндров двигател, теглото на автомобила е свалено до 1,9 тона благодарение на използвания карбон и други леки материали при изработването. Както може да се очаква, този мотор не може да се отнася пестеливо към горивото в резервоара. По данни на производителя средният разход възлиза на 14 л/100 км, а в реални условия се очаква да бъде значително по-висок.

Спортно настроеното окачване с адаптивни амортисьори стъпва върху големи 21-инчови колела. Предните гуми са с размер 265/35, а задвижващите задни са още по-широки – 305/30, за да осигурят по-ефективно оползотворяване на мощността на мотора. Големи са и карбоново-керамичните спирачни апарати, които имат тежката задача да обуздават буйните 725 коня в двигателя. Диаметърът на дисковете отпред е 410 мм, а отзад – 360 мм.

Сгъваемият мек покрив се предлага в 8 различни екстериорни цвята и 6 интериорни. За по-комфортно и безшумно пътуване гюрукът е оборудван с 8 изолационни слоя. Той се отваря с автоматичен механизъм за 14 секунди, а затварянето трае 2 секунди по-дълго. Когато е сгъната, покривната конструкция е висока само 26 см. Аеродинамиката е оптимизирана чрез по-ниско разположени и по-големи въздухозаборници в предните калници. Системата за отвеждане на въздушните потоци при затворен покрив подпомага задвижването, като осигурява допълнителен натиск към задните колела за по-добро сцепление. При върхови скорости този натиск се равнява на близо 180 кг.

Когато собственикът на DBS Superleggera Volante не желае да се набива в очи, може да активира функция за тихо потегляне. Тогава звукът от 12-цилиндровия двигател се заглушава. В спортните режими се случва обратното – ревът на мотора става все по-силен.

Коментари

Задължително поле