367 кг излезе кокаинът от Студентски град (обзор)

Снимка: Булфото
Задържаният Николай Петров опитваше да скрие лицето си.

Дрога за 90 млн. лв. заловена в София

Пратиха за постоянно в ареста Николай Петров от монтанското село Златия 

Мулето в съда: Нямам какво да кажа 

Kъм 367 кг излезе до момента кокаинът, открит от столичната полиция в Студентски град. Част от т. нар. “дрога на богатите” е с чистота над 75% и ако беше примесена и пусната на уличния пазар, печалбата от трафика щеше да стигне 90 млн. лв.

Както писа “Труд”, на 24 май по обед двама патрулни полицаи от Седмо РПУ заловиха 31-годишния Николай Петров и откриха в багажника на “Мерцедес”-а му два сака с 39,8 кг кокаин. Поводът за проверката бил повече от невинен - лимузината Е-класа с номер СВ 4422 била спряна в тревата до жилищен блок.

След задържането Петров, който е с постоянен адрес в монтанското село Златия, отказал да обясни какво търси в Студентския град. В джобовете му били намерени ключове с дистанционни устройства. Във вторник късно следобед разследващи тръгнали из квартала и отключили с тях “Ситроен” и гараж в нова кооперация на ул. “Проф. Атанас Иширков” 11. Оказало се, че там Петров държи квартира. В гардероб в спалнята полицаите открили 248 пакета с по 1 кг кокаин, а в шкаф в кухнята - още 79. Всички те били обозначени по различен начин. Освен с карти за игра като Асо спатия и Асо пика, имало и с марки на коли като Бугати. Логото показвала какво е чистото съдържание.

Дрогата е била за продажби в Азия, вероятно през Турция, но най-вече за Западна Европа, където да се изнася след отмяна на карантините. Смята се, че заловеният Петров е само муле, или нещо като началник склад. Днес съдът го остави в ареста, въпреки че адвокатката му искаше да го пуснат в село Златия при приятелката му, която е бременна в 7- ия месец. Самият задържан заяви: “Нямам какво да кажа”.

След заловени 75 кг в Бургас

Търсят връзка с афера с банани

Разследващите проверяват дали заловеният в София кокаин не е част от наркоканал, по който дошла и пратка, спипана в Бургас през август 2019 г. Тогава в складова база на Пристанище Бургас бяха открити над 75 килограма кокаин, скрит в кашони с банани. Дрогата за 2,5 млн. евро пристигнала у нас с кораб от Еквадор.

От плавателния съд били разтоварени 19 контейнера, в които имало кашони с банани. Получател на стоката била българска фирма. Кокаинът били поставени в пакети, обвити с оловно фолио. С такава опаковка била и дрогата в “Студентски град” в София.

Месеци след задържането на пратката бе задържан и служител в склада - хамалинът Ахмед Али. Той открил кокаина и преди да пристигнат полицаите прибрал близо 10 кг. “Взех наркотиците от работа. Никой не ме гледаше. Докарах го вкъщи. Обадих се на други хора да го разпространяват. Но оттогава нито съм ги чул, нито съм ги видял тези хора. Никой не се отчете”, каза Ахмед Али пред съда.

Коментари

Задължително поле