На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

В сектора хотелиерство и ресторантьорство семейните дружества намаляват с 628 за две години до 7303 броя.

Дават работа на 414 хил. души

В преработващата промишленост работят 8879 от компаниите

Фамилните предприятия в страната са над 104 хил. сочат данни на Националния статистически институт. Семейните компании имат сериозно присъствие във всички сектори на икономиката като те дават работа на 414,8 хил. души. От заетите във фамилните компании над 87 хил. са самите собственици и членовете на техните домакинства. Останалите 327,5 хил. са наети работници и служители. Семейният бизнес се разраства, като в рамките на две години фамилните предприятия се увеличават с 1219, а заетите в тях нарастват с над 15 хил., или с 3,8%, сочат данните на НСИ.

Най-много семейни фирми има в търговията – над 40 хил., или 39% от семейните предприятия. Причината за това е, че много хора започнат собствен бизнес с отварянето на магазин. Конкуренцията в този сектор обаче е огромна и не всеки успява да се справи и да оцелее на пазара. Това се потвърждава от данните на НСИ, според които в рамките на две години броят на семейните фирми в търговията намалява с 885, и то при положение, че постоянно се регистрират нови дружества. Но тези, които прекратяват дейността си явно са повече от навлизащите на пазара фирми. Търговията обаче дава прехрана на над 30% от всички заети в семейните фирми.

На второ място след търговията по брой на семейните компании е секторът „Професионални дейности“, където влизат майсторите и занаятчиите. В този бранш работят над 10 хил. семейни фирми, или близо 10% от всички фамилни предприятия. На трето място по брой на семейните предприятия е преработващата промишленост. С производство се занимават 8,5% от фамилните компании, или точно 8879 дружества. Те дават работа на 112 хил. души.

В сектора хотелиерство и ресторантьорство семейните дружества намаляват с 628 за две години до 7303 броя. В този сектор работят 7% от фамилните фирми и близо 28 хил. души.

В сектора на транспорта и складирането също работят много фамилии – 5761, или 5,5% от семейните компании, като заетите в тях са над 55 хил. На следващо място по присъствие е селското стопанство с 5,4% от фамилните фирми. В строителството и търговията с имоти също има много семейни компании – по над 4 хил. В тези два бранша оперират по около 4% от фамилните предприятия в страната.

 

В София са 5% от дружествата

Местят се от столицата в Кюстендил

Много семейни компании са прехвърлили регистрацията си от София в Кюстендил, показват данните на НСИ. Само в рамките на година семейните фирми в Кюстендил рязко нарастват и от 1720 стават 23 373, или 22,3% от всички фамилни предприятия. Успоредно с това семейните компании в София намаляват до 5628, или само 5,3% от фамилните фирми.

В Пловдив броят на семейните компании също рязко намалява и от над 10 хил. пада под 1600. В същото време семейните фирми в Пазарджик се увеличават с 6400 броя и надминават 10 хил. Подобни промени стават и в други райони. За година семейните фирми в Стара Загора намаляват с 2900, като със същия брой нарастват дружествата в Ямбол. В Русе семейните фирми намаляват с 2 хил., а със същия брой се увеличават предприятията в Разград.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.