40% от играчките в България са опасни

По думите на експерта най-честият риск при опасните играчки е от поглъщане или задушаване.

Китай е най-големият производител на продуктите за деца, оттам идват най-рисковите партиди

Родителите да пазаруват от сигурни търговски обекти с постоянен адрес

 

Близо 40% от проверените играчки у нас са опасни. Това показват данните на Европейската комисия относно изследваните рискови нехранителни продукти за началото на годината, каза пред „Труд“ експертът в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Теменужка Грънчарова.

„Процентът на опасните играчки в България не е по-различен от този в другите страни от ЕС. Най-големият производител на такъв тип продукти е Китай, който създава над 90% от играчките на европейския пазар. Именно оттам идват и най-много продукти за деца, представляващи риск“, посочи тя.

По думите й през януари и февруари, в резултат на съвместна акция между ДАМТН, Икономическа полиция и НАП, са били унищожени над 60 000 опасни играчки, тъй като не са били представени документи, свързани с оценяването на продуктите. При почти всички от тях  е липсвала задължителната маркировка СЕ, другите са я притежавали, но видимо са представлявали риск.

На първо място родителите трябва да пазаруват от сигурни търговски обекти с постоянен адрес, за да може при откриване на даден дефект да знаят къде да докладват и да си потърсят правата.

„Най-честият риск е от поглъщане или задушаване при продуктите, предназначени за деца под 3 г.“, допълва още експертът.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България