400 евро на кв. повече за тухлено жилище в София

Все повече купувачи искат апартамент, който е напълно завършен и дори обзаведен.

Ограничено е предлагането в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж

Най-търсени са двустайните и тристайните

Тухлените апартаменти са най-търсени и затова цените им са най-високи. Средната им цена в София достигна 1926 евро на кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на панелките са с близо 400 евро на квадрат по-евтини, като средната им цена е около 1534 евро на кв. м.

Въпреки тази голяма разлика в цената най-голямо е търсенето на тухлени жилища. Те представляват 62% от сключените сделки. Сред причините за това е, че при покупката на имот хората смятат да го ползват дълги години и държат на качественото строителство. Освен това купувачи на пазара на имоти са предимно хора с високи доходи. Те държат да имат качествен дом, дори да трябва да платят по-висока цена.

Разбира се, на пазара на имоти има и хора, чийто бюджет за покупка е ограничен. Затова има стабилно търсене и на панелни жилища, които са по-евтини. Затова сделките с панелки са на второ място по дял от пазара след покупките на тухлени жилища.

На второ място по цени след тухлените апартаменти са жилищата в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези жилища доближава 1900 евро за кв. м. Но предлагането на такива имоти е ограничено и затова сделките не са много.

Най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. 38 на сто от реализираните сделки са с двустайни жилища, а 25 на сто - с тристайни, показват данните на компанията за недвижими имоти. В рамките на една година ръстът на цените на имотите в столицата в различните квартали е в широки граници в зависимост от типа строителство. Огромно значение за цената на имотите има не само локацията, площта и степента на завършеност на имота, а и какви материали са използвали при строителството.

Все повече купувачи искат апартамент, който е напълно завършен и дори обзаведен, казват брокери. Тези жилища са по скъпи и реализираните сделки с тях повишават средната цена на квадратен метър. Удобството за купувачите е, че могат веднага да се нанесат. Освен това още при покупката знаят крайната цена и не се занимават с майстори. Ако човек купи апартамент на шпакловка и замазка, не знае какви допълнителни разходи ще има преди да се нанесе.

Най-активни на пазара са хора с високи доходи

Трябва да се гледа дългосрочно

Погледнато в дългосрочен план цените на недвижимите имоти вървят винаги нагоре.
Най-активните купувачи на пазара на имоти в София са хора с високи доходи от сектора на информационните технологии, казаха брокери на имоти. Това основно са млади хора, които имат достатъчно високи доходи, за да изплащат без проблеми банков кредит.

Младите хора избират своя първи собствен дом за семейството си и затова много държат на качеството на строителството. Най-често те се насочват към новото строителство като се интересуват от използваните в строителството технологии и дали жилището е енергийно ефективно. Хората в по-напреднала възраст пък често купуват имоти за децата си. Те искат да ги подсигурят, защото след години жилищата ще са още по-скъпи. Дори децата да отидат да учат и работят в чужбина, е добре да имат собствен дом, когато идват в България. Покупката на жилище за детето е и много добра инвестиция. Ако след време детето реши да живее в чужбина, апартаментът в България може да бъде продаден и парите да бъдат използвани за покупка на жилище зад граница. А междувременно имотът може да носи доходност като бъде отдаван под наем.

Погледнато в дългосрочен план цените на недвижимите имоти вървят винаги нагоре, казват брокери. Инвестицията в недвижими имоти не е краткосрочна, тя винаги трябва да се гледа в дългосрочен план. Имотите от една страна носят текущи доходи, ако собственикът ги дава под наем. Доходност осигурява и поскъпването на жилищата през годините. Пазарът на имоти е достатъчно активен, така че човек винаги може да продаде имот, ако има нужда от пари в брой.
В момента на пазара на имоти има превес на купувачите над продавачите. Има голямо търсене на жилища, което заедно със скъпите строителни материали, води до високи цени на имотите. Но пазарът е много по-балансиран отколкото преди две години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти