44 станаха жертвите на пожарите в Калифорния

Снимка: Архив

Повече от десет горски пожара, горящи в американския щат Калифорния, доведоха до смъртта на 44 души, съобщи телевизионният канал ABC.

Огромното мнозинство от смъртните случаи са регистрирани в окръг Бют в северната част на щата, на около 150 километра от столицата Сакраменто. Площта на този огън надхвърля 450 квадратни километра, като пожарникарите са успели да локализират едва една четвърт от него.

Както съобщи шерифът на окръг Бют на пресконференция на 13 ноември, на територията на два града в този район са намерени останките на още 13 души. "Към днешна дата са открити телата на още 13 души, което увеличи общия брой на [жертвите] на 42 души", информира шерифът. "Доколкото разбирам, това прави този пожар най-големият по отношение на броя на жертвите в историята на САЩ", каза шерифът. Според ABC, след пресконференцията, той изясни фразата и каза, че става дума за историята на щата, а не за Съединените щати като цяло.

Поради пожари в редица калифорнийски окръзи действа извънредно положение. Американският президент Доналд Тръмп вече нареди на държавата да отпусне средства от федералния бюджет за борба със стихията. Държавният глава обяви в понеделник засегнатите райони на Калифорния за район на крупно стихийно бедствие.

Коментари

Задължително поле