4,5 млн. лева за мелничен комбинат на подсъдим

Искат 15 г. затвор за обвиняемия Младен Милков по делото „Недосегаемите”

Фирмата му натрупала 7 млн. лв. кредити

Мелничният комбинат във Велико Търново на подсъдимия по мегаделото „Недосегаемите” Младен Милков е продаден от съдия-изпълнител за 4 595 806 лева в полза на банка кредитор. Преди година самият Милков поиска от Окръжния съд в старата столица производство по несъстоятелност за фирмата си „Спринк“ ЕООД, която държеше мелницата и други имоти в Полски Сеновец. Молбата на бизнесмена бе заради неплатежоспособността на дружеството, което има активи за 60 млн. лв., които обаче осма година са под запор от държавата по дело за незаконно придобито имущество.

Фирмата на Милков постепенно натрупала 7 млн. лева кредити към банка, които не може да покрива с имущество, защото е под запор. С въпросната молба се искаше и спиране на изпълнително дело срещу същата фирма от банката кредитор и налагане на предварителни обезпечителни мерки. Междувременно обаче Милков предявил претенции срещу публичната продан. В жалба до Окръжния съд във Велико Търново той заявява, че сумата, за която е продадено предприятието е силно занижена. Магистратите обаче са отхвърлили жалбата и банката вече е собственик на мелничния комбинат.

Младен Милков и бивши данъчни служители от Велико Търново са подсъдими по мегаделото „Недосегаемите”. Те са обвинени, че са източили над 9 млн. лв. ДДС. Спецоперацията срещу фамилията Милкови и ексбирниците бе през февруари 2010 г. във Велико Търново. Две седмици след задържането, съпругата на Милков - Анелия се обеси в ареста, но виновни за това не се намериха.

По делото бяха разпитани над 2000 свидетели и то тръгна в Спецсъда през февруари 2014 г. Малко след това спецсъдът го прекрати заради нарушени човешки права на подсъдимите. Така всичките 1000 тома отлежаваха близо 2 г. Едва през септември миналата година на делото отново бе даден ход. Прокуратурата поиска 15 години затвор за Младен Милков. Скандалното дело бе съпроводено и с кражба на 200 000 лева от сейф на Окръжната прокуратура във великотърновски клон на банка. Те бяха иззети при обиските в мелничния комбинат в старата столица, собственост на Младен Милков.

Коментари

Задължително поле