46-годишен софиянец загина в иманярска дупка в Търговищко

Снимка: Архив

Мъжът бил спуснат в 12-метров тесен изкоп, издъхнал от асфиксия

46-годишен софиянец е загинал, вероятно от задушаване с отровни газове, при спускане в 12-метрова тясна дупка при иманярски проучвания в Търговищко. Това съобщиха от полицията, след няколкочасова операция по намиране мястото на инцидента, изваждане на издъхналия мъж и разпити на останалите двама, с които е работил.

Сигналът за трагедията бил подаден към 15,30 часа в сряда, когато в полицията в Търговище дошъл 58-годишен мъж от ямболското село Кукорево. Той разказал, че в гориста местност край село Пролаз, в дупка бил спуснат познат от София. По някое време той почнал да вика, че му е лошо и се задушава. Въжето спускали мъжът от Ямболско и друг 50-годишен мъж от Търговищко. Те опитали да издърпат колегата си от дупката, но макарата заяла и след дълги опити решили да търсят помощ от полицията.

По тревога били вдигнати и пожарникарите, но мястото, където станал инцидентът било труднодостъпно и било нужно дълго вървене пеша при това в проливен дъжд. При идването на спасителните екипи се наложило още дълго време да се правят опити да се извади мъжът от дупка, която била около 1,20-1,50 на широчина. Тялото на починалия било транспортирано от там със специализирана техника. Аутопсията установила, че няма следи от насилие. Към момента версиите са, че човекът е издъхнал от асфиксия, вероятно от вдишване на силно отровни газове. Назначени са допълнителни експертизи.

Мъжът от Ямбол разказал, че дошли по дирите на поредна легенда за съкровище. Какво са чули и търсили не е ясно. В близост е крепостта Мисионис, където имало град още в късноримската епоха. Хълмовете наоколо също се осеяни със исторически следи.

От полицията уточниха, че дупката, в която е загинал човекът, явно е била копана от други иманяри.

Коментари

Задължително поле