46-ят парламент вече е пътник

Бой и “дебели задници” огласяха Народното събрание

Развързаха ръцете на Радев за втори мандат

Според библейската притча три дни преди Успение Богородично, архангел Гавраил се явил с палмово клонче в ръка и дал знак на божията майка, че скоро синът є ще я прибере при себе си.

Три дни преди Успение Богородично, което е в неделя, 46-ят парламент получи хабер, че вече е пътник.
Скандали, крясъци, обиди и обвинения огласиха Народното събрание вчера. Повод се оказа гласуването на оставката на неизбрания кандидат за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов. Проектът за решение „Мандатът за съставяне на правителство приключва неуспешно” взриви председателския съвет.

От ГЕРБ и ДПС категорично обявили, че няма да подкрепят подобен текст, който нищо не означава и дори не казва кога точно приключва въпросния първи мандат. Председателката на НС Ива Митева демонстративно скъсала проекторешението с нейния подпис и с тези на Николай Хаджигенов и на Татяна Дончева. Дончева станала права и обявила, че тя ще разпише документа. Казала, че и омръзнало от номерата на разни тошковци... 

Тошко Йорданов прекъснал тирадата и наредил Дончева “да си сяда на дебелия задник”. Вместо да изпълни искането, Дончева налетяла на Йорданов и само призивите на представителите на ГЕРБ и ДПС за укротяване на емоциите спасили сценариста, разказаха участници в председателския съвет. След приключването му Татяна Дончева призова парламентарната шефка Ива Митева да не се държи като болонка на някой сценарист. Повод за това се оказа отказът на Митева в крайна сметка да разпише проекта за решение.

В зала „Има такъв народ” разиграха поредния фарс - отказаха да участват в гласуването и напуснаха залата. Преди това Ивайло Вълчев от ИТН изчете декларация от името на партията. „Спрете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решението. Но това явно ще се случи на следващите избори. Защо сте се вторачили в „Има такъв народ”, след като имате 3/4 от парламента и всички сте заедно. Вашето минало го доказва. Едва ли помните толкова малко. БСП бяха с ДПС, Манолова беше от БСП и беше заедно с ДПС, Татяна Дончева също. Христо Иванов беше министър на Бойко Борисов. Подкрепата на ДПС беше публична тайна, те гласуваха толкова закони заедно, че практически бяха в коалиция”, каза Вълчев.  

„В главите на тези хора има само сценарии, но държавата е актове, процедури и правила”, заяви от трибуната Татяна Дончева и посочи: Държат се като деца!”.

Росен Желязков от ГЕРБ предложи парламентът да гласува, че отхвърля кандидатура на Пламен Николов, а не че приема „волеизлиянието” на номинирания за премиер. Предложението му не бе прието. Шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че парламентът не бива да се превръща в „гумен печат на президента”, но колегите є от другите групи не се съобразиха с предупреждението.

В крайна сметка в отсъствието на „Има такъв народ” и на кандидата им за премиер Пламен Николов бе гласувано решението, с което се развръзват ръцете на президента Румен Радев за връч­ване на третия мандат.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син коментира ситуацията така: “Обстановката в резюме - кандидатът за премиер отказва да прави правителство, председателката на парламента отказва да води заседанието на парламента... В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!” 

В кулоарите на парламента ГЕРБ припомниха, че веднага ще върнат втория мандат, а трите партии, които твърдяха, че с третия било възможно да се направи правителство, обясниха, че това няма как да се случи при положение, че от „Има такъв народ” са сърдити и категорично отказват каквито и да е преговори за съставяне на правителство с т. нар. кризисен мандат.

Радев връчва мандат на ГЕРБ във вторник

Няма да разпишем празен чек на служебното  правителство, обяви Александър Иванов

Във вторник се очаква президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ. „Не мисля, че на 13 август, в петък Борисов би се съгласил да приеме мандата. Президентът свика консултативен съвет на 16 август, предполагам, че след като се мине консултативен съвет, ще бъде обсъден и този въпрос”, коментира в ефира на БиТиВи доц. Наталия Киселова.

От ГЕРБ потвърдиха, че когато им бъде връчен мандатът, Даниел Митов веднага ще го върне. Депутати категорично отхвърлиха възможността да седнат на масата на преговори за реализиране на третия мандат.
На въпроса на репортери дали ще подкрепят предлаганата от служебното правителство актуализация на бюджета отговори депутатът Александър Иванов от ГЕРБ.

„Няма да коментираме цифри в чувал, не можем да бъдем отговорни при разписването на такъв празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев”, каза Иванов.

„Бюджетната процедура се формира при сформиране на бюджетната комисия в НС. Такава до момента не виждам. Виждаме един хаос между парламентарните групи и отношенията им, заради които не може да се формира мнозинство”, каза още Иванов.

Той обясни, че бюджет на държавата се гледа при мнозинство, което не можело да се формира в 45-ото НС, заради „дирижирането на президента Радев”.

„Защо трябва да се актуализира бюджет, след като твърдят, че имат добра събираемост”, попита депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Трифонов за Христо Иванов:
Да го бяхме предложили за премиер, но е от комунистически род

Участвал в тайни срещи за сформиране на нов политически проект

„Днес Христо Иванов отново е коментирал биографиите на номинираните министри от „Има такъв народ”. По този повод искам да споделя една хипотеза. Ако „Има такъв народ” беше номинирал за министър-председател Христо Иванов, от „Демократична България” и кръга около тях щяха да кажат следното: „О, не - не става! Бащата на Христо Иванов е бил член на Българската комунистическа партия. Майката на Христо Иванов също е била член на Българската комунистическа партия. Тя е известна и с един митинг, на който държи пламенна реч в защита на Ахмед Доган, който според нас днес реди правителството на Слави Трифонов. Христо Иванов е бил строителен работник, завършил е право, но не е известно да е работил като адвокат и не е известно да е имал клиенти.” Това написа във фейсбук Станислав Трифонов.

Той припомня, че Иванов е вписан като адвокат през 2002 г., но поради неплащане на членски внос в Софийска адвокатска колегия е бил глобяван нееднократно и е бил лишен от правото да упражнява адвокатската професия.

„Христо Иванов участва в тайни срещи за сформиране на нов политически проект. В основата на срещите е бизнесменът Иво Прокопиев, сочен за кадровик и лобист в няколко министерски съвета. В срещите участват и редица съвременни журналисти и анализатори, които днес громят Слави Трифонов из интернет, че някой му реди правителството. По-късно Христо Иванов става един от главните виновници за разцеплението на десните. Разцепление, което оставя всички десни партии извън парламента за срок от цели 4 години. Така че, ако обичат, от „Има такъв народ” да си сменят кандидата за премиер и да предложат друг”, завърша постът на Трифонов.

Кирова към Дончева: Знаем кой ви плаща

Двете зам.-председателки на парламента Росица Кирова от ГЕРБ и Татяна Дончева от ИБГНИ си размениха колегиални любезности.

Дончева предупреди Кирова да си сяда на мястото, защото не се намирала в общинския съвет във Видин и предложи да є плаща за съвети как да си води заседанието.

Кирова поиска право на отговор към председателстващата Татяна Дончева:
„Никога не съм председателствала общинския съвет на Видин и не съм взимала думата по такъв грозен начин, защото не е имало никога такъв грозен водещ на заседанията. Няма нужда да ви плащам за консултации, защото много добре знаем кой на вас ви плаща. Бъдете така добра да проявявате уважение, защото ще получите това, което викате насреща си”.

Служебният министър на финансите Асен Василев:
Няма пари за полицаи и пенсии без актуализация

Свършват средствата за 60/40

Няма да има пари за заплати на полицаите и за допълнителните 50 лв. към пенсиите, ако не бъде направена актуализация на бюджета. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев след заседанието на Министерски съвет.

Приходите в бюджета вървят добре и до края на годината очакванията са да бъдат събрани 2 млрд. лв. допълнително над първоначално предвиденото. Прогнозата е направена при тежка ковид-криза, както през ноември и декември миналата година. Според Василев, ако няма тежка ковид-криза, приходите може да са с над 2 млрд. лв. повече. „Но даже и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим без актуализация”, заяви министърът.

„Така от септември може да спре мярката 60/40 за бизнеса, а след това да се наложи орязване на социалните мерки и на заплатите във важни сектори като полицията и затворите”, допълни той.

5% от парите за всички бюджетни организации са вкарани в буфер, който може да се харчи по преценка на Министерски съвет. Това са 578 млн. лв. С решения на кабинета от тези пари вече са похарчени 179 млн. лв. за здравния сектор, а останалите средства са 398 млн. лв.

„Ако буферът бъде използван напълно, това означава, че министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, ще останат без пари за заплати. Това ще засегне особено силно МВР, Министерството на правосъдието - в частта за затворите и охраната, Министерството на труда, както и плащанията, които Министерството на регионалното развитие трябва да извърши към строителите”, заяви министърът.

Парите са събрани, включително и за актуализация на пенсиите от 1 октомври, но без санкция на парламента не може да бъдат похарчени, заяви Асен Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи