Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Създадоха най-голямата пощенска картичка в света върху ледник

Тереза Мей: Следващите седем дни от преговорите по Брекзит ще бъдат решаващи

Маркус Зьодер ще се кандидатира за поста председател на ХСС

Автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години Повечето от "секс колите" ще бъдат със затъмнени стъкла

Стопанин на имот обгазен при опит да гаси горящата си къща Три жилища са горяли в Разградско, има сериозни щети

Най-вкусните ястия в Турция се въртят в Газиантеп Мозайките в древния град са от времената на Александър Македонски

Бенямин Нетаняху: Провеждането на предсрочни избори може да има катастрофални резултати

Нелегален превозвач, ползвал личното си „Ауди А4” за такси

Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу

Франк де Бур, легенда на холандския футбол, ексклузивно пред „Труд”: Куман и Стоичков бяха големите лидери на „Барса”

Сняг покри проходите, засега са отворени за движение

Трима убити и 15 ранени след нападение с граната в Индия

5 леки пиеси за тиган, фурна и виртуоз Ненатоварващи безмесни ястия за летните жеги

Отминаха студените зимни дни с мазни пържоли и тежко вино, предшествани от ракия и туршия. Оцелелите преживяхме и грандфинала на Великденските пости и агнешките оргии по Гергьовден. Идват жежки летни месеци, в които душата жадува за нещо леко, ефирно и разтоварващо на трапезата. Ето нашите предложения за пет лесни и предимно постни ястия за горещия сезон.

Омлет

s27-omlet

Продукти:
4 сварени пресни картофа; 4 големи гъби; 1 гл. лук; 1/2 червена чушка; 5-6 сварени розички броколи; няколко маслини; копър; настърган пармезан; 5 яйца
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на полумесеци лук, гъбите, чушката. Добавете нарязаните на шайби картофи, да се позапържат, добавете броколито и маслините. Разбийте яйцата с копъра и пармезана, залейте със сместа зеленчуците. След като се стегне, преместете в хубаво загрята фурна и печете до готовност.

Рататуй

s27-ratatui

Продукти:
2 големи червени чушки; 300 г патладжани; 1 кг тиквички; 1 кг домати; 1 -2 гл.лук; зехтин; 1 дафинов лист; кимион; 4 ск.чесън; сол; пипер; захар; босилек
Начин на приготвяне:
Нарежете чушката на квадратчета (2х2), тиквичките на дебели кръгчета, патладжаните на парчета, лукът на резени, доматите на кубчета.
Поръсете тиквичките и патладжаните със сол и оставете 30 минути.
Сложете малко зехтин в тигана и бързо запържете чушките, извадете в чиния. Същото сторете с лука, тиквичките и патладжаните. Долейте още зехтин, сложете чесъна, доматите, зелениите, сол, пипер и захар. Разбъркайте и добавете зеленчуците. Гответе около 5 минути, като бъркате постоянно. Добавете босилека, още веднъж разбъркайте и сервирайте.

Запечени домати със сирене

s27-dommozar

Продукти:
4 големи, месести домата; 300 г сирене “Моцарела”; 2 средни гл. лук; 2 ск. чесън; 1/2 ч. л. сол; 2 с. л. олио; бял пипер; 1 с. л. риган, босилек; зехтин
Начин на приготвяне:
Намажете тавичка със зехтин. Загрейте фурната до 220 °C. Измийте доматите, подсушете и нарежете заедно със сиренето на парчета дебели 1 см. Наредете вертикално ред домати, ред сирене и т.н. Изчистете и нарежете лука и чесъна. Посолете чесъна и пасирайте. Смесете зехтина, чесъна, лука и пипера и с тази смес полейте доматите и сиренето. Запечете във фурната за 20 минути. Посипете с риган и босилек. Запечете още 5 минути.

Зеленчукови кюфтета
с бяло сирене

s27-zelkuffeta

Продукти:
2 големи моркова; 1 голяма тиквичка; 1 малка гл.лук; 55 г бяло саламурено сирене; 4 с л брашно; 1/4 ч л кимион; 1/4 ч л мак; 1 ч л къри; 1 с л магданоз; 1 яйце, леко разбито; 2 с л масло; 2 с л олио; сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържете морковите, тиквичките, лука и сиренето. Смесете брашното с кимиона, мака, кърито и магданоза, добавете сол и пипер. Добавете брашняната смес към зеленчуковата, чукнете и яйцето.
Загрейте в тигана маслото и олиото, пускайте с лъжицата от сместа и изпържете кюфтенцата от двете страни.

Зеленчуково рагу

s27-zel_ragu

Продукти:
тиквички и патладжани – по 200 г; домати – 200-250 г; моркови – 150-200 г; чушка – 130 г; зелен фасул – 100 г; грах – 100 г; лук – 1 гл.; корен магданоз – 1 бр.; масло – 4 с.л.; чесън – 2 ск.; дафинов лист – 1 бр.; захар; сол; канела; магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязаните зеленчуци – тиквички, патладжани, моркови, корен магданоз, лук – запържете леко в масло, след това добавете няколко супени лъжици зеленчуков месен бульон, добавете нарязаните на резени домати и чушка, посолете и задушете до готовност.
Фасулът и грахът, предварително сварени, добавете към задушените зеленчуци, добавете захар, пресования чесън, подправките и задушете още 7–10 минути.
При поднасяне поръсете с нарязан магданоз.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.