5 млн. евро за дом в Палма де Майорка

Имотите в Палма де Майорка значително поскъпнаха.

Пазарът става недостъпен за испанците

Много купувачи са британци

Търсенето на жилища в един от най-известните испански курорти - Палма де Майорка, расте, а с него и цените, пише в анализ на международна консултантска компания. За година имотите там са поскъпнали с около 15%. Палма де Майорка е сред топ 5 на места за покупка на луксозни ваканционни жилища.

Средната офертна цена в района на пристанището Андракс в югозападната част на острова е около 5 млн. евро, при 4,5 млн. евро година по-рано. Цените на селските къщи и имения близо до популярното село Дея са се повишили от 3 млн. евро до 4 млн. евро. Този ценови бум направи жилищата на острова по-недостъпни за жителите на Испания. Близо всеки трети купувач на имот в Палма де Майорка или на някой от съседните Балеарски острови е чужденец.

“По-голямата част от купувачите са британци, търсещи ваканционни жилища”, казва Алис Стори, асоцииран директор в консултантската компания, но добавя, че и много американци купуват имоти на острова. Визовата политика на Испания за дигитални номади, която влезе в сила в началото на 2023 г., позволява на дистанционни работници с доход над 2334 евро на месец да пребивават в страната в продължение на пет години и след това да кандидатстват за постоянен статут. Това дава възможност на американци да живеят на испански остров, а за британците работи е като заобиколно решение на ограниченията, наложени след излизането им от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти