5 храни, които ви помагат да спрете цигарите

Ако сте решили да се откажете от тютюнопушенето, освен да разчитате на лепенки и дъвки, може да включите тези 5 храни, които ще ви помогнат да откажете цигарите:

№1 Плодове и зеленчуци

Идеята да се храните с повече пресни плодове и зеленчуци е да излъжете вкусовите си рецептори. Проучване от 2013-та, публикувано в журнала Nicotine & Tobacco Research, доказва, че хората, които наблягат над тези храни е 3 пъти по-вероятно да не посегнат към кутията с цигари в следващите 30 дни. Причината? Плодовете и зеленчуците развалят вкуса на цигарите и оттам намаляват желанието и удоволствието от пушенето.

№2 Пуканки

Много често след, а и по време на спирането на цигари може да усетите увеличен апетит. Една добра алтернатива е да заложите на домашно приготвените пуканки (без масло и с малко мазнина), които ще ви служат като занимавка, разсейваща ви от идеята да запалите една цигара, а освен това ще ви заситят, въпреки че 1 купичка съдържа едва 150 калории.

№3 Замразено грозде

Ако изпитате глад за сладко, изберете замразеното грозде. Освен че сладостта му ще засити апетита за десерт, заради това, че е ледено студено, ще ви е необходимо повече време да го изядете (в сравнение с една кутия бисквити).

№4 Канелени пръчки

Съветът ни не е да ги ядете, а отново да ги ползвате като залъгалка - може да ги смучите (страхотен вкус и никакви калории) или просто да си играете с тях, подобно на цигара, за да излъжете мозъка си, когато усетите силна нужда да запалите.

№5 Бобови изделия

Заради високото съдържание на фибри в бобовите храни ще огладнявате по-рядко, което ще ви спести няколко килограма след отказа от пушене. Освен това бобът и подобните му се ядат по-бавно и съответно няма да се чудите с какво да залъгвате никотиновия глад толкова често.

Коментари

Задължително поле