5 най-живописни селища в Стара планина

Стара планина, известна още като Балкана, е най-дългата и най-голямата планина у нас. Тя се шири по дължината на цялата страна, от границата със Сърбия до Черно море, на повече от 550 км по въздушна линия. Подобно на рибена кост, тя обхваща територията на България и е вплетена в снагата на страната. Планината пази толкова много история, че отдавна се е превърнала в символ и в крепост на българския национален дух. Вижте петте най-живописни селища, който са разположени между билата й.

 

1. Етъра 

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира на 9 км. от град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района. Той е създаден през 1964 г. и е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение от 1971 г.
В него има общо 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Посетителите могат да наблюдават автентичната технология, по която работят майсторите, но могат и да си закупят изделия, сътворени пред очите им. Те могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на различни български празници.

 

2. Елена 

Сгушен в горите на Еленския Балкан, само на 40 км от Велико Търново, се намира старопланинският рай на град Елена. Той е далеч от шума и забързаното ежедневие на останалата част от съвременния свят. Разположен е в живописната долина на Еленската река и пази в себе си многогодишна история и традиции, останали непокътнати през вековете. Особено впечатляваща е и великолепната природа, която пленява душата на всеки посетител и спира дъха му. Реновираната Елена със своите реставрирани къщи, конски впрягове и автентична битова обстановка, ще ви пренесе обратно във възрожденското ни минало. Тя ще ви разкрие една зелена природа, сред която историята и благата на съвременната цивилизация мирно си съжителстват, за да запечатат у посетителя частица от фантастичното преживяване. 

 

3. Рибарица 

Село Рибарица се намира в Тетевенската планина, на 600 м надморска височина, в подножието на връх Вежен. То се простира на 10 км по продължение на река Бели Вит. През 1963 г. Рибарица е обявена за планински климатичен курорт. Красивата природа, свежият въздух и същевременно близостта до по-големи населени места превръща селцето в любим кът за отдих още в началото на ХХ в. Рибарица е изходен пункт за няколко пешеходни маршрута. От центъра на селото започва маршрутът до местността Костина. Там се намира и лобното място на революционера Георги Бенковски. Като израз на благодарност през 1908 г. на историческото място е изграден паметник. Друг маршрут отвежда до резервата Царичина. Екопътеката започва от местността Нефтохима и продължава около 6 км, а преходът отнема близо 5 часа.

 

4. Ичера 

Въпреки че не е архитектурен резерват, село Ичера е запечатало спомена на миналите векове. То се намира в Югоизточна България, в Община Сливен. Най-ранните следи за възникването на Ичера водят към ранносредновековната крепост "Сикера" от IV — V век. От наименованието Сикера произлиза и днешно име на село Ичера. По време на Руско-турската война през 1828–29 г. много от полските селяни в Сливенска област били принудени да напуснат селата си. Причината за това били палежите на турците, отмъщаващи си за подкрепата на българите за руската армия. Ичера омайва не само с културни забележителности, но и с многото възможности за риболов, разходки, лов на раци в реката, бране на билки и гъби.

 

5. Котел 

Котел е разположен в малка котловина в Източна Стара планина. Градът е съхранил много от своите исторически паметници. В квартал "Галата" може да видите Галатанското училище - забележителен архитектурен паметник. В него посетителите могат да разгледат експозиция на известните котленски килими и тъкани. Пантеонът на Георги Ст. Раковски е друго място, което си струва да се види. За туристите представлява голям интерес и животинското царство на Котленския Балкан, представено в тамошния природонаучен музей. Природата около града крие многобройни пещери, водопади и скални образувания, които изпълват човек с благоговение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл