5 съвета за подут корем

Подуването на корема може да е наистина напрягащо и създава дискомфорт. Често причините за него на пръв поглед са неясни. Съществуват обаче няколко лесни и бързи начина да се справите с този проблем. Те не изискват финанси или медикаменти, а само да ги приложите в ежедневието си. 

 

1. Избягвайте газираните напитки 

Натрупването на излишни газове в корема и червата често са повод за подут корем. Колкото и да ви се услаждат газираните напитка, в крайна сметка, те са течности, които са пълни с газ. От друга страна, съдържат и много видове изкуствени оцветители и овкусители, които са особено вредни за организма. Няма спор, че газираните напитки носят повече негативи, отколкото позитиви. По-добре си направете фреш, пълен с витамини или си отворете някой домашен вкусен компот. 

 

2. Вземете мерки срещу констипацията (запека) 

Констипацията е обичайна причина или съпътстващо състояние, което допринася за подуването и тежестта в корема. Много хора застават зад позицията, че фибрите помагат в такава ситуация. Но всъщност изследванията показват, че понякога твърде голямото количество фибри могат да влошат положението. Поради тази причина трябва да им обръщаме нужното внимание, когато изготвяме своето меню. 
Липсата на течности е най-честата причина за запека. Тялото не е в състояние да се хидратира качествено и поради тази причина не може да се пречисти пълноценно. По този начин отделянето се затормозява, а отделителната система се задръства. От голямо значение е да се следи дневния прием на течности и той да е в препоръчителните норми. Редовната физическа активност също е в голяма помощ за раздвижването на чревния тракт.

 

3. Контролирайте стреса

Стресът е един от основните отговорници за високите нива на кортизол в организма. Едно от многото следствия от това е подутият корем. За това и поради много други причини, стресът трябва да се сведе до минимум. За целта можете да разнообразявате ежедневието си с различни тренировки, школи, игри и развлечения. 

 

4. Избягвайте полуфабрикатите и преработените храни

Дори и да не спазвате диети и хранителни режими, полуфабрикатите и преработените храни, трябва да се избягват. Те не съдържат почти никакви хранителни стойности и са особено неблагоприятни за тялото ви. Но ако все пак ги консумирате – това е едно от първите ограничения, които трябва да направите, за да спечелите в борбата с подутия корем (а и за да подобрите качеството си на живот като цяло). Високото съдържание на сол е само една от многото причините да бъдат избягвани.

 

5. Информирайте се добре за диуретиците 

Както стана ясно, задържането на вода е една от редовните причини за подуването на корема. Един от най-лесните начини за решаването на проблема с отоците, са диуретиците. В случай, че опрете до тях, е много важно да сте добре запознати с плюсовете и минусите им. Разбира се, естествените диуретици са за предпочитане, но отново трябва да сте внимателни.

Коментари

Задължително поле