Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Бюлетините вече пристигат в зала „Арена Армеец”

Бойко Борисов няма да коментира днес изборната победа В брифинга на ГЕРБ ще участват избраните за евродепутати

Марин льо Пен води пред Еманюел Макрон на евроизборите във Франция

ЦИК обяви края на изборния ден

МВнР: Изборният ден в Халкидики приключи с достатъчен брой бюлетини

Мъж от Смядово стана донор, спасява човешки живот

50% от сделките са още на етап строеж Цените на ваканционните имоти се увеличиха с 10-15% за година

Повишаването на доходите и ниските лихви водят до ръст в търсенето на ваканционни имоти.

40 хил. евро за жилище в Поморие

Созопол привлича с историята и културата си

Цените на апартаментите с една спалня в Созопол са между 50 хил. и 65 хил. евро, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат между 35 хил. и 42 хил. евро. Жилищата с две спални са на цени около 60 хил. евро в Поморие и между 80 хил. и 100 хил. евро в Созопол, показват данни на компания за недвижими имоти. Само в рамките на година цените на ваканционните имоти са постигнали умерен ръст в рамките на 10-15%.

“От курортите в Южното Черноморие Созопол се задържа във фокуса на клиентите, търсещи “втори дом”, тъй като предлага класически ваканционни имоти и градът има забележителна история и култура. Заради това и цените са леко по-високи от другите дестинации на юг”, коментират от компанията.

По-голямата част от настоящите собственици купуват ваканционен имот за лично ползване, но планират и отдаване под наем, извън периода на лятната си ваканция. Най-търсени са класическите ваканционни имоти – апартаментите с една или две спални в затворен комплекс с осигурени допълнителни услуги и целогодишна поддръжка.

Според Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията, делът на покупките с кредит би нараснал още, ако се увеличи предлагането на ваканционни имоти във вече завършени сгради, заради особеностите при ипотеки преди издаден Акт 16. Това обаче не оказва влияние върху потребителските кредити, използвани за финансиране на част от покупката.

“Немалка част от купувачите не са готови да изчакат завършването на сградите и се насочват към проекти в строеж. Това им позволява по-голям избор от имоти, както и възможността да покрият всичките си потребности и нужди – предпочитан етаж, гледка. Не се притесняват да сключват сделки преди Акт 16, като разчитат на утвърдени и проверени инвеститори”, казва Теофил Петров. По данни на компанията близо 50% от проектите се реализират още в етап на строителство.

Активността на ваканционния пазар задвижва реализирането и започването на нови проекти в Южното Черноморие. А преобладаващата част от купувачите са българи. “Ваканционният пазар става все по-насочен навътре, което създава по-голяма устойчивост и независимост от международната геополитическа обстановка. В период, в който родните клиенти, заемат най-голям дял, виждаме как покупката на жилище на морето се обвързва с икономическото състояние на страната – повишаващи се доходи, ниски лихви по ипотечните кредити и подем на икономиката. Фактори, които до голяма степен допринасят за спокойствието на купувачите, когато сключват сделки в ранен етап на строителство и избират доказани инвеститори с опит”, посочва Теофил Петров.

Според експертите на компанията през 2019 г. българските купувачи ще затвърдят позициите си на ваканционния пазар и дори делът им може да се увеличи. При останалите клиенти обаче ще се засили диверсификацията по държави, очакват още от компанията.

 

След ръст на предлагането

Наемите на складове са 4-4,20 евро/кв.м

Изграждат бази за собствено ползване

Доходността на складовите площи е около 8,75%.

В сегмента на складовите проекти вече не може да се говори за недостиг на модерни площи, тъй като през 2018 г. бяха въведени в експлоатация или започнати значителни обеми логистични сгради. Също така поради факта, че няколко значими ползватели на този вид площи си изградиха собствени бази и освобождават заеманите сгради, на пазара излизат и допълнителни свободни квадратури. В резултат от тази активност делът на свободните площи (vacancy rate) е около 2,5%. Ако се вземат предвид и планираните за завършване проекти, през следващите месеци делът им може да надхвърли 5%.

Тези нива са здравословни и говорят за узряване на дивелъпърите и инвеститорите в индустриалния сегмент. Промяната ще стабилизира наемите на складови площи на 4-4,20 евро/кв.м. Това е положителна тенденция, защото ако поради дефицита в предлагането ръстът на цените на складови площи се беше запазил, средният наем щеше да надхвърли с повече от 25% нивата в Централна и Източна Европа и щеше да се отрази негативно на конкурентоспособността на България.

С новозавършени 23 900 кв.м през третото тримесечие на 2018 г. пазарът на индустриални имоти е доминиран от активи за собствено ползване и строителство по поръчка (built-to-suit).

Въпреки засиления интерес от страна на институционални инвеститори и международни дивелъпъри към пазара на индустриални активи в България, през последната година са осъществени само епизодични сделки. Липсата на по-значими придобивания се дължи на сериозното разминаване между очакванията на купувачите и продавачите относно оценката на активите и доходността.

“Основната причина за това разминаване се крие в обстоятелството, че българският пазар е доминиран от местни дивелъпъри, които са изминали тежък път и са изнесли цялата тежест на кризата. Възрастта на проектите им е над 10 години, което означава, че изхарчените за тях средства са значителни и това обстоятелство мотивира собствениците да поддържат високи очаквания. От другата страна, заинтересованите да купуват инвеститори сравняват проектите в България с такива в Румъния, Чехия и Полша, където обемите са в пъти по-големи. В същото време на тези пазари има и значително по-сериозно предлагане на инвестиционен продукт и конкуренцията натиска ценовите очаквания надолу”, обясни Владимир Гюрджиев от компания за недвижими имоти.

След лекия спад на доходността от складовете в началото на 2018 г., нивото й се задържа на нива около 8,75% и се очаква да остане стабилно. Наемите на първокласни имоти в столицата са около 4 евро/кв.м.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.