500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари

Снимка: Архив

Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Задържат българи във фабрики в Европа

С 500 млн. лв. годишно са ощетявали бюджета разбитите нелегални фабрики за цигари у нас, каза председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика Емил Димитров. Той изтъкна, че надали има друга страна в Европа, която да е разкрила 20 фабрики на собствен и чужд терен само за няколко години. Фабриките в Европа са разбити с помощта на информация, подадена от МВР, каза по време на заседание на комисията главният прокурор Сотир Цацаров. В някои от тях са задържани български работници, намерени са суровини и машини, внесени от България.

Законодателството да бъде променено така, че да се въведе наказателна отговорност за приготовлението за производство на цигари, както и да се криминализира самото производство на тютюневи изделия без акциз, предложи Сотир Цацаров. В момента според Наказателния кодекс се наказват хора за продажба и съхранение на стоки без акциз, но липсва главната час - за производство. “Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност”, обяви той. “Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане”, обясни Сотир Цацаров.

“В България има огромен вторичен пазар на машини за производство на цигари, които много често се изнасят и за Европа”, каза главният прокурор и предложи да се криминализира и търговията с тези машини без лиценз.

По думите на главния прокурор нелегалните фабрики у нас са били автономни. “Фабриката в Карнобат е била оборудвана с два дизелови генератора, които са захранвали помещенията с ток. Външната комуникация е минимална и не е имало как да се установи, че вътре има промишлено производство”, обясни Цацаров. Открити са и машини за опаковане на цигарите и свиването им.

Коментари

Задължително поле